Inspectorul Mitescu vrea consorţiu şcolar la Novaci

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj intenţionează să formeze un consorţiu şcolar în zona de sub munte a judeţului. Mai exact, acesta va cuprinde şcolile generale şi liceele din Baia de Fier şi din Novaci. Acest lucru nu implică comasarea vreunei şcoli, ci din contră, unităţile care fac parte din respectivul consorţiu vor colabora. Înfiinţarea consorţiilor şcolare este posibilă prin Legea Educaţiei Naţionale.

Totul se află la stadiul de iniţiativă, metodologiile de aplicare ale Legii Educaţiei fiind foarte importante în acest caz. „Sunt două unităţi puternice, două unităţi unde se face foarte multă treabă, au profiluri total diferite. Să vedem metodologiile care vor veni şi vom putea să facem un consorţiu mare acolo, în zona de sub munte, care ar duce cumva şi la mobilitatea cadrelor didactice”, menţionează Gheorghe Mitescu. Astfel de consorţii şcolare care să cuprindă mai multe unităţi de învăţământ şi unde examenul de titularizare să se organizeze pe fiecare în parte ar putea apărea de asemenea în zona Tismana, Peştişani şi chiar la nivelul municipiului Târgu Jiu.

În acest sens Legea Educaţiei prevede că unităţile de învăţământ şi autorităţile administraţiei publice locale pot decide înfiinţarea consorţiilor şcolare. Consorţiile şcolare sunt parteneriate contractuale între unităţile de învăţământ, care asigură mobilitatea personalului între unităţile membre ale consorţiului, utilizarea în comun a resurselor unităţilor de învăţământ din consorţiu, lărgirea oportunităţilor de învăţare oferite elevilor şi recunoaşterea reciprocă a rezultatelor învăţării şi evaluării acestora.

 „Este posibil, cu atât mai mult cu cât Liceul Novaci a fost centru financiar pe întreaga zonă până acum un an de zile. Ideea înfiinţării unui consorţiu şcolar atât la nivelul Novaciului, cât şi la nivelul Băii de Fier mi se pare una bună şi mi se pare normal să fie aşa. Mai mult decât atât, în cazul în care un profesor intră în restrângere de activitate, el rămâne titularul acelui consorţiu”, menţionează Mădălina Taraleşca, directorul Liceului Teoretic Novaci.

Vizualizări: 125

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: