Instrumentarul din spitalele gorjene se sterilizează ca acum 40 de ani

Conducerea spitalului a făcut demersuri la Ministerul Sănătăţii pentru a primi o staţie de sterilizare modernă, iar acum aşteaptă un răspuns favorabil.Staţia de sterilizare de acum, unde ajunge tot instrumentarul din spital este din 1966. Asistentele mai spun că în fiecare zi se strică ceva, iar lucrătorii improvizează mereu pentru că astfel de piese nu se mai fabrică. Până la sterilizarea „din două butoane“ cum doresc asistentele mai sunt câteva miliarde.

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu funcţionează încă de la înfiinţare cu aceeaşi staţie de sterilizare, veche de peste 40 de ani şi care demult şi-a îndeplinit norma de casare. „Aparatura de sterilizare pe care noi o folosim în acest moment este foarte veche. Avem componente din 1980, 1975 sau chiar din 1966. Şi-a depăşit norma de casare, însă i s-a prelungit mereu autorizaţia de funcţionare”, a declarat şefa asistentelor Eleonora Cogelescu.

Staţia stă doar când se strică

La staţia de sterilizare se lucrează in foc continuu, pentru că mereu vine instrumentar de pe secţii care trebuie sterilizat. „Acesta este un spital de urgenţă, iar în această locaţie a unităţii spitaliceşti sunt toate Secţiile de chirurgie, ORL, Oftalmologie,, Ortopedie, Unitate de Primiri Urgenţe, Serviciul de Medicină Legală. Tot instrumentarul ajunge aici la noi şi se lucrează la foc continuu. De exemplu în unele componente ale staţiei de sterilizare nu putem pune decât 12 cutii cu instrumente şi procedeul durează cam trei ore, iar unde facem sterilizare cu aburi, durează şi mai mult. Aici lucrăm în permanenţă pentru că mereu vine instrumentar şi trebuie să-l pregătim pentru secţii. Aparatura asta funcţionează la capacitate maximă 24 de ore din 24”, a declarat Violeta Bănduţoiu. Atunci când nu se strică, adaugă asistenta. „Aparatura de sterilizare se defectează mai mereu. Oamenii care se ocupă de reparaţii cam toată ziua vin pe la noi să o repare ca să o folosim. De multe ori îi chemăm şi de acasă, că nu putem să stăm cu ele stricate. Uneori, oamenii nu găsesc nici piese că fiind foarte veche nu se mai fabrică, mai repară, mai improvizează ca să remedieze defecţiunea”, susţine Violeta Bănduţoiu. 

Angajaţii se tem pentru sănătatea lor, pentru că sunt expuşi la pericole din cauza defecţiunilor care apar. „Trebuie în permanenţă să ne uităm la ele, că oricând se poate defecta câte ceva. De exemplu la sterilizarea cu aburi, dacă se defectează ceva şi nu mai funcţionează pe aburi ci pe apă fierbinte, compromitem şi procesul de sterilizare şi trebuie să îl reluăm şi când deschidem, toata apa fiartă la peste 100 de grade vine peste noi. Mai mult decât atât nu ne putem permite să stăm cu instrumentarul la aparate până se răceşte, îl scoatem fierbinte, de mai ardem. Asta e situaţia. În condiţiile astea lucrăm cu aparatura asta.

„Dacă am avea o staţie nouă. Am apăsa câteva butoane şi atât. Am băga instrumentarul pe o parte şi l-am scoate pe alta steril”.

Violeta Bănduţoiu, asistentă

Vizualizări: 134

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: