Directoarea persoanelor cu dizabilităţi îşi face singură hainele

Klara Şerbănoiaca lucrează pentru persoanele cu handicap de aproape două decenii. Întâlnirile cu “doamna Klara”, aşa cum o numesc persoanele cu handicap, sunt un prilej de bucurie pentru cei instituţionalizaţi. Aceasta le oferă dulciuri, haine şi le alină suferinţa cu vorbe frumoase. În timpul liber Klara Şerbănoiaca se ocupă cu croitoria şi croşetatul. Multe dintre rochii le poartă cu drag deoarece sunt confecţionate de ea.

Klara Şerbănoiaca, directorul executiv adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj, a ajuns la concluzia că se poate comunica mult mai uşor cu persoanele cu handicap decât cu oamenii obişnuiţi. “De multe ori ne înţelegem mult mai bine cu persoanele cu handicap decât cu aparţinătorii lor. Persoanele cu handicap sunt mult mai receptive şi se conformează de fiecare dată. Aparţinătorii fac însă pe deştepţii şi refuză să prezinte anumite acte atunci când li se solicită”, a declarat Klara Şerbănoaica. “Foarte mulţi mă aşteaptă la intrare pentru că ştiu că le aduc dulciuri sau haine. Au existat cazuri în care unele dintre persoanele instituţionalizate au intrat în stări depresive, refuzând tratamentul şi mâncarea. După ce i-am consiliat lucrurile au revenit la normal. Pentru a-i putea ajuta trebuie să intri în pielea lor şi să-i faci să înţeleagă că viaţa trebuie trăită aşa cum ne este ea dată”, a mai precizat directorul executiv adjunct al DGASPC Gorj.

Îşi confecţionează singură rochiile

În timpul liber, Klara Şerbănoaica se ocupă cu croitoria şi croşetatul. Ba mai mult, îşi confecţionează singură rochiile sau modifică diferite haine cumpărate din magazine. “Am moştenit de la mama mea o maşină de cusut marca Singer, iar în timpul liber mă ocup cu croitoria şi croşetatul. Foarte multe dintre rochiile mele sunt confecţionate de mine după tiparele Revistei Burda. Croitoria a fost foarte necesară pentru mine şi familia mea. Am realizat diferite lucruri pentru copii şi mi-am modificat hainele luate din comerţ. De multe ori adaug câte ceva hainelor cumpărate din magazine. Foarte multe rochii le port cu drag chiar pentru faptul că sunt confecţionate de mine”, a precizat Klara Şerbănoaica.    

Colecţionară

Pentru a-şi arăta afecţiunea, persoanele cu handicap dăruiesc periodic directorului executiv adjunct al DGASPC Gorj felicitări, desene, picturi şi obiecte artizanale confecţionate de ele. “Colecţionez toate obiectele primite, iar felicitările le îndosariez pentru că ştiu că sunt dăruite din inimă. La rândul meu încerc să-i recompensez organizându-le excursii sau spectacole cu ocazia diferitelor evenimente”, a declarat Klara Şerbănoiaca.

Vizualizări: 123

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: