INTERCEPTĂRI: Numele ministrului Niţă, în lotul şpăgarilor

Interceptările din dosarul mitei de la Hidroelectrica scot în evidenţă şi o posibilă legătură cu ministrul delegat al energiei, Constantin Niţă. Ministrul delegat al Energiei nu a avut până acum o poziţie faţă de acest subiect, fiind în SUA. Din interceptările date publicităţii de anchetatori rezultă că directorul de trading de la Hidroelectrica Eugen Brădean credea că o parte din şpaga de la firma din Cluj ajungea şi la Niţă. Denunţătorul mitei de 1,4 milioane de euro este Remus Vulpescu, membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica.Procurorii au decis arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Eugen Brădean şi Ion Mihăilă.

Potrivit procurorilor DNA, în octombrie, în sediul Hidroelectrica,  Remus Vulpescu a fost abordat de Eugen Brădean, membru în cadrul Directoratului Hidroelectrica. Acesta i-a propus lui Vulpescu ca în schimbul sumei de 500.000 – 1.000.000 Euro, să fie de acord ca Hidroelectrica să încheie trei contracte bilaterale, fiecare pe o perioadă de patru ani, cu o societate comercială, Energon Cluj, în scopul furnizării cantităţilor de 200 MWh/h bandă, 50 MWh/h bandă, 50 MWh bandă, adică în total 10,5 TWh (10.500 GWh).

Din interceptări rezultă că Brădean se temea că demersurile sale pentru trecerea contractului prin CS al Hidroelectrica să fie în van şi să nu primească banii.

Procurorii DNA au dispus miercuri reţinerea lui Ioan Mihăilă, membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, dar şi în Consiliului de Supraveghere al Complexului Oltenia  şi consilier al ministrului delegat pentru Energie, fiind acuzat de infracţiunea de dare de mită.  Mihăilă a propus unui alt membru din Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica o mită de 1,4 milioane de euro, pentru a fi de acord cu semnarea unui contract privind vânzarea a peste şapte milioane de MWh în valoare de circa 263 de milioane de euro, către un „băiat deştept” din energie. Tranzacţia a fost la vedere, pe bursa de energie OPCOM. Prețul din contract era de 147 lei pe MWh, în timp ce costurile sunt de 189 lei pe MWh, a explicat Remus Borza, unul din membrii consiliului de supraveghere care s-au opus încheierii contractului.

De asemenea, a fost reţinut Eugen Brădean, membru în Directoratului Hidroelectrica, pentru complicitate la luare de mită şi complicitate la dare de mită. Directorul din Hidroelectrica Eugen Brădean îi spunea lui Remus Vulpescu că mita în schimbul încheierii contractului pentru energie ieftină urma să ajungă la "trei-patru persoane" şi credea că, în afară de acestea, ar fi fost şi ministrul Constantin Niţă, dar şi un "băiat cu ochii albaştri".

SIMILITUDINI

Remus Borza, un alt supraveghetor al Hidroelectrica, a spus că nu a fost de acord cu contractul, deoarece preţul de vânzare era sub costurile Hidroelectrica. Interesant este că asta se întâmplă de luni bune la CE Oltenia, care a contractat pentru anul viitor peste 1.000 de MWh la preţuri de 184-186 de lei, în condiţiile în care costurile sunt cu 10% mai mari. Ciurel speră însă ca prin concedieri şi alte măsuri pe care le va lua anul viitor, se va încadra în costuri.

INTERCEPTĂRI

Remus Vulpescu:  Bun! Cum facem noi, că ăsta e contract care trebuie aprobat în Consiliul de Supraveghere?

Eugen Brădean:  Să... Și eu îţi propun în felul următor, paşii următori, când o să ştiu numele şi o să am draftul de contract, vin ca să ţi-l arăt. Ca să te uiţi pe contract, draftul de contract. Da? După cum am vorbit. Iar vizavi de tranzacţie, eu, cum s-a... după ce s-a semnat asta, cineva o să ia într-un cont toată suma, pentru toată lumea, ca să zic aşa, şi după aia tu-mi spui, îmi indici cum vrei să facem, de acolo, vizavi de...(n.n. referire la modalitatea concretă de primire a sumei de bani oferită cu titlu de mită).

Remus Vulpescu:  Care, bă, toată lumea?

Eugen Brădean: Cum?! Sunt trei persoane, patru persoane. În sensul ăsta. Nu pot să-ţi... Ți-am zis, chiar nu pot să-ţi dezvălui. Da' nu...

Remus Vulpescu:  Da' nu vreau!

Eugen Brădean: Da' nu... da' nu... şi nici nu... da' n-are, n-are legătură cu tine. Nimeni nu ştie ...[neinteligibil]...

Remus Vulpescu:  Păi şi eu ce garanţie am că tu...?

Eugen Brădean:  Da' cu tine... că-ţi dau cuvântul meu, îţi dai seama! Nu se pune problema! Îţi dai seama că nu fac tâmpenii din astea. Că altă variantă n-am. Nimeni n-o   să-ţi plătească în avans, îţi dai seama. Nu-i vreun contract de consultanţă sau ceva.

Remus Vulpescu:  Aşa. Şi eu, dup-aia, dacă îmi iau ţeapă, te alerg pe tine sau ce fac?

Eugen Brădean: Da' nu-ţi iei! Al...

Remus Vulpescu:  Nu, nu!

Eugen Brădean: Zi propunerea ta, atuncea, na! Şi o pun, o ridic. Nu-i problemă. Că oricum eu nu folosesc numele tău, îţi dai seama, nu se pune problema. Asta e numai între mine şi tine. Nici...

Remus Vulpescu:  Nici...

Eugen Brădean:  Absolut nimeni nu s-ar... şti. Zi-mi propunerea ta şi ce pro...care e propunerea ta, aşa zic și eu mai departe. Nu-i problemă.

Remus Vulpescu:   Nu. Nu. Deci... în nici un caz nu merg pe încredere.

Eugen Brădean: Zi-mi tu cum?

Remus Vulpescu:   Nici cu tine nici cu nimeni.

Eugen Brădean: Zi tu cum, na?! Zi tu cum, na?! E dreptul tău şi e... na! Zi tu cum şi pun problema aşa.

Remus Vulpescu:   Păi, nu! Hai să fa... hai să facem aşa, ca să fie cât de cât corect pentru toată lumea.

Eugen Brădean:  Zi!

Remus Vulpescu:  Vii cu contractul, ne uităm ce fel de contract urmează să meciuieşti...

Eugen Brădean:  Da.

Remus Vulpescu:  Pentru că, în afară de preţ, mai sunt toate clauzele importante, da?

Eugen Brădean: Normal.

Remus Vulpescu:  Ca să nu ne blocăm în alte probleme juridice sau...

Eugen Brădean:  Corect, corect, corect.

Remus Vulpescu:   Garanţii... Să arate bine contractul.

Eugen Brădean:  Îhî. Bine. Garanţii n-au ce să ofere, că-ţi plătesc în avans. Ştii?

Remus Vulpescu:  O.k.! O lună.

Eugen Brădean:  În... mereu. Nu o lună. Mereu îţi plătesc. Ei îţi plătesc în avans.

Remus Vulpescu:  În fiecare lună.

Eugen Brădean:   Da, în fiecare lună.

Remus Vulpescu:  A, bun. Ok.!

Eugen Brădean:  Deci, n-ai cum să le ceri eligii dacă îţi plătesc înainte de livrare, ştii?

Remus Vulpescu:  Bun.

Eugen Brădean: Bun.

Remus Vulpescu:  E-n regulă. De asemenea, vreau să vedem să nu aibă clauză de denunţare unilaterală, de-a... un preaviz de, de două, trei, cinci, douăzeci de, treizeci de zile...

Eugen Brădean: Îhm...

INTERCEPTĂRI

Eugen Brădean: Deci, eu presupun că, în afară de cei patru, cum ar veni, este... părerea mea este şi NIŢĂ (ministrul delegat pentru Energie în Guvernul României) inclus şi... probabil încă... probabil, vreun băiat cu ochii albaştri ...[neinteligibil]...

Eugen Brădean: Şi ei sunt convinşi...

Remus Vulpescu: Hm?

Eugen Brădean: Presupun că mai e şi vreun alt băiat cu ochii albaştri, probabil, cumva, care-l protejează pe el şi nu ştiu ce ci... Acuma, cine, nu ştiu.

INTERCEPTĂRI

Remus Vulpescu: Păi, bine, bă, şi dacă ăştia se închid din alţi bani şi nouă ne dau ţeapă după ce noi am aprobat în CS şi tu ai luat contractu'?

Eugen Brădean: M-am gândit şi eu. Crezi că mie îmi convine? Eu am pus problema prima dată, da'... mi s-a spus: „Bă, nu se poate. Tre' să ai încredere." Da' acuma, dacă o pun... chiar dacă, normal, nu ştie nimeni de numele tău, dacă o pun, o pun din nou. Şi le zic: „Bă, mai m-am gândit. Nu vreau şi nu ştiu ce..." Vedem ce zic, ştii? Forţez un pic. N-am avea nimic de pierdut, oricum, dacă forţăm acum. Vedem ce zic. Depinde... probabil depinde şi de avansul care îl vroiai tu. Tu crezi că mie nu mi-ar conveni ca să iau avans? Îţi dai seama că mi-ar conveni. Dar n-au vrut. Da' n-au vrut.

Eugen Brădean: Ba da, normal! Îţi dai seama că mi se pare, logic! Mi se pare corect. Şi o pun. O pun aşa. Şi n-o pun cu douăzeci. O pun cu treizeci şi cinci. Să vedem ce zic. Ca să ajung, dacă e mult, la douăzeci.(n.n. referire la procentul din suma totală oferită de Brădean Eugen)

Remus Vulpescu: Da.

Eugen Brădean:Păi, nu?

Remus Vulpescu: Asta negociezi tu, nu...

Eugen Brădean:Da, îi negociez, dar îţi zic ţie.

Remus Vulpescu:  Eu îţi zic ţie ca să ştii unde ne oprim.

Eugen Brădean:Da, da. Ok. Rămâne aşa.

Remus Vulpescu: Bun. Şi asta când se poate întâmpla?

Eugen Brădean: Destul de repede. Eu estimez că undeva în următoarea săptămână.

Remus Vulpescu:  Ce să se-ntâmple în următoarea săptămână?

Eugen Brădean:Să... să... să vină, să vină cu propunerea fin... finală, cu draftul de contract.

Remus Vulpescu:  Aşa.

Eugen Brădean: Şi să aştepte ok-ul meu, al nostru, că e în regulă ca să-l urce pe OPCOM.

Remus Vulpescu:  Ok. Da'...

INTERCEPTĂRI

Remus Vulpescu:  Păi, da' tu nu ştii cu cine ai vorbit?

Eugen Brădean: Ba da, da'... nu mi-au zis. Mi-au zis că-s mai multe, să vedem care dintre ele şi nu ştiu ce. Condiţia am pus-o care ai zis-o şi tu: „Domn'e, să nu fie din ăia vechi!" Şi mi-au zis: „Da, sunt mai multe în ăla. O să-ţi comunicăm numele în câteva zile." Da' eu presupun că de ei e vorba şi îţi spun de ce presupun: pentru că, probabil că oricum ştii sau dacă nu ştii îţi spun, acolo sunt un mănunchi de oameni de la... numai... de la toate cele trei partide reprezentative şi ...[neinteligibil]... și alții. Sunt, eu un... un spectru... un nucleu dur, ca să zic aşa. Şi e pe zona CLUJ, ca să zic aşa. E acel nucleu dur. Asta e aici. Eu presupun... înclin nouăzeci la sută că ei sunt. Da' vedem. Şi e ok dacă-i aşa. M-am uitat, adică nu... n-are trebui să fie probleme...

Remus Vulpescu: Bă, ăştia se ...[cuvânt obscen]... pe noi, bă! Î... bă... Noi semnăm că le aprobăm contractul şi dup-aia, dacă ne luăm ţeapă ce-am făcut?

Eugen Brădean: Eu s... sunt de acord cu tine, de asta sunt de acord şi spun de propunerea asta şi o să le mai zic, negociem, vedem.

Remus Vulpescu: Nici măcar nu poţi să te duci la ei să le zici „Bună ziua!", dup-aia, că...

Eugen Brădean: Ştiu, ştiu. M-am gândit şi eu. Ţi-am zis că, din prima, am pus şi eu condiţie: „Domn'e, că nu se poate..."

Vizualizări: 162

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: