Interesul naţional este interesul sistemului

Partidul care nu există, UNPR, ar putea da premierul României, în cazul în care Victor Ponta va înţelege că i s-a terminat ghemul. Gabriel Oprea, unul din păpuşarii lui Ponta, s-ar putea vedea nevoit să treacă la butoane. Ce-l recomandă? Faptul că este naşul premierului? Că are aproape o sută de parlamentari adunaţi de pe la toate partidele? Totuşi, UNPR, în afară de traseişti, nu înseamnă aproape nimic. Cu 1% din voturile electoratului, nu poţi să dai premierul României într-o ţară normală, oricât ai clama lozinca interesului naţional.

Victor Ponta trebuie să plece şi va pleca, pentru că valul de dosare penale, odată pornit, nu se va mai opri curând. Este o chestiune de timp până când vor înţelege oamenii din PSD că este nevoie de altă soluţie. Pesediştii nu vor accepta să se scufunde odată cu liderul lor, pentru că nu au furat cot la cot cu el. Având o majoritate foarte largă în parlament, probabil că tot cei din actuala coaliţie de guvernare vor desemna un premier, nu liberalii, care nici nu par pregătiţi pentru asta. De câteva zile, pesediştii sunt tatonaţi cu soluţia Oprea. Mi-e greu să cred că PSD va accepta asta. Chiar dacă „greii” partidului au cam intrat la „beciul domnesc”, mai sunt destui care, chiar dacă sunt susţinătorii lui Victor Ponta, nu ar accepta înlocuirea acestuia cu un uneperist. PSD este totuşi cel mai mare partid din ţară, cu cei mai mulţi primari şi consilieri, cu cei mai mulţi parlamentari, cu structuri bine sudate de 25 de ani încoace. Ponta nu a fost nici pe departe un lider de greutatea lui Iliescu sau Năstase, nu s-a apropiat nici măcar de Geoană. Dacă Iliescu şi Năstase au putut fi înlocuiţi destul de uşor, mai buni ca Ponta sunt mii de oameni în PSD. Ori, în aceste condiţii, să încerci impunerea lui Oprea la şefia guvernului, înseamnă să arunci în derizoriu PSD.

UNPR şi Gabriel Oprea nu au nicio legătură cu interesul naţional. Au legătură cu interesul unui sistem mai lovit ca niciodată în ultimele luni. Un sistem mafiot în care Ponta a fost doar o unealtă, dar din care au fost deja închişi miliardari ai României. Un sistem din care nu am văzut decât o mică parte până acum.

Vizualizări: 125

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: