Interviu - FMI a cerut înfiinţarea cât mai rapidă a Complexului Oltenia

Directorul general al SNLO, Daniel Burlan, a participat în această săptămână la discuţiile purtate cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional. La discuţia de marţi a fost prezent şi şeful delegaţiei FMI Jeffrey Franks, iar din partea română conducerea Ministerului Economiei şi secretarul de stat Gheorghe Gherghina din Ministerul Finanţelor. Care au fost concluziile discuţiilor puteţi afla dintr-un interviu acordat de Daniel Burlan, directorul general al SNLO.

Care au fost principalele puncte ale discuţiei cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, la care aţi participat?

În discuţiile care au fost marţi s-a solicitat să se renunţe la înfiinţarea celor două companii energetice Electra şi Hidroenergetica, asta în urma prezentării făcute de domnul ministru, care a arătat câte procese sunt făcute de Fondul Proprietatea, de sindicate sau particulari. Vestea bună este că s-a cerut să se anunţe formarea celor două companii energetice locale, Complexul Oltenia prin fuzionarea celor trei complexuri Turceni, Rovinari şi Craiova cu SNLO şi Complexul Energetic Hunedoara, din care să facă parte minele din CNH şi termocentralele Deva şi Paroşeni.

Este un acord de principiu al Fondului Monetar, probabil va fi trecut şi în scrisoarea de intenţie, deci sunt deocamdată doar declaraţii, aşteptăm să fie puse şi pe hârtie.

S-a stabilit vreun termen?

Nu, dar s-a solicitat să înceapă cât mai repede procedurile pentru înfiinţarea Complexului Oltenia.

Despre concedieri s-a vorbit?

S-a vorbit la modul general şi în particular acolo unde până la sfârşitul anului există programe de concedieri la societăţi. În speţă, CE Turceni, Termoelectrica, CNH şi alte societăţi care au plan de restructurări. SNLO a făcut un program de concedieri în aprilie şi avem un program de restructurare care va fi şi în anul 2012. Dar, practic, ce fac ei acum noi am făcut în primăvară.

Anul acesta, SNLO mai face reduceri de personal?

Nu, noi am făcut în primăvară. Dacă am face noi disponibilizări am influenţa în mod negativ rezultatul financiar al societăţii, deoarece cheltuielile pe care le-am face cu personalul concediat ar fi mult mai mari decât cele pe care le facem păstrând personalul în activitate, din cauza acelor plăţi compensatorii prevăzute în contractul colectiv de muncă. Este eficientă restructurarea şi disponibilizarea la începutul anului şi în luna februarie 2012 vom avea un program de restructurare.

Câte persoane ar urma să fie disponibilizate anului viitor?

Noi avem un program pentru reducerea personalului din subteran până la începutul anului 2013. Pentru anul 2012 avem 300 de salariaţi programaţi. SNLO din octombrie 2009 până în aprilie 2011 a disponibilizat 1038 de salariaţi.

S-a stabilit un program pentru recuperarea arieratelor SNLO?

S-au identificat circuitele de compensare cu CET-urile şi RAAN Dr. Tr. Severin, care puse în aplicare ar face ca obligaţiile curente ale societăţii să fie plătite în totalitate.

Sunt şanse să ieşiţi de sub monitorizarea FMI?

Şanse sunt, pentru că aşa cum a fost prezentat rezultatul la şase luni, SNLO înregistrează un profit de 26 de milioane şi până la sfârşitul anului probabil profitul va fi şi mai mare. La sfârşitul anului SNLO nu va mai înregistra datorii la bugetul statului. Dar, noi credem că există un consens pentru înfiinţarea Complexului Energetic Oltenia. Până la urmă FMI la această organizaţie va trebui să se raporteze. Ori s-a arătat în descrierea societăţilor care vor face parte din acest complex, în cazul termocentralelor că au programe de investiţii, au rezultate financiare favorabile, iar în cazul SNLO că are un program de restructurare care se întinde şi pe 2012, şi are la rândul lui rezultate financiare favorabile, deci nu sunt probleme. Nu intră o societate cu probleme în interiorul acestei companii.

Vizualizări: 122

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: