Întreprinzătorii gorjeni, dezinteresaţi de proiectele europene

Întreprinzătorii gorjeni nu sunt interesaţi de accesarea fondurilor europene în domeniul IT. Deşi Instituţia Prefectului a trimis zeci de invitaţii către reprezentanţii Instituţiilor Mici şi Mijlocii (IMM), doar câţiva s-au arătat interesaţi de modalităţile de accesare a fonduri structurale pentru sectorul IT.

În cadrul seminarul susţinut de Mihaela Apostol, reprezentanta Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţilor Informaţionale, au fost prezentate condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească IMM-urile pentru a primi sprijin nerambursabil pentru achiziţionarea de echipamente TIC, achiziţionarea unui server sau a şi a softului de operare necesar sau a licenţelor necesare operării calculatoarelor. Însă şi de această dată întreprinzătorii au manifestat un interes scăzut. „Sperăm să atragem cât mai multe IMM-uri pentru fondurile destinate achiziţiilor de aplicaţii  IT pentru dezvoltarea afacerilor sau pentru comerţ electronic. În funcţie de proiectele pe care le primim putem evalua şi interesul întreprinzătorilor”, spune Mihaela Apostol, reprezentanta Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţilor Informaţionale.

De asemenea, aceasta a recomandat solicitanţilor să nu lase depunerea proiectului pe ultima sută de metri. „Toate documentele, actele şi bugetele trebuie făcute în timp util, pentru a evita situaţiile neprevăzute”, mai menţionează Mihaela Apostol.

Puţine proiecte selectate

Finanţarea acordată de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea unei afaceri în domeniul IT este de 80% pentru IMM-uri şi microintreprinderi şi 95% pentru ONG-uri. Pentru selectarea unui proiect se va ţine cont de relevanţă, coerenţă şi calitate, sustenabilitate şi de capacitate de implementare. Conform statisticilor, din cele 29 de proiecte depuse la nivel naţional pentru implementarea unui sistem informatic de comerţ electronic, doar 17 au fost selectate, iar din cele 320 de proiecte depuse pentru susţinerea utilizării tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor doar 123 au fost contractate, în valoare totală de peste 8.000.000 lei.

Vizualizări: 96

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: