Şcoală construită degeaba pentru strămutaţii din Albeni

Satul de strămutaţi din comuna Albeni beneficiază de o unitate de învăţământ realizată după normele europene. Şcoala a fost construită special pentru copiii sinistraţilor însă din cauză că sunt foarte puţini, aceştia merg la şcoala centrală din Albeni. Dumitru Cornea, primarul comunei, spune că ar fi fost mai bine ca în locul acestei şcoli să fi fost realizată reţeaua de canalizare.  

În urmă cu câţiva ani, atunci când s-a făcut satul de strămutaţi din comuna Albeni, s-a construit şi o şcoală pentru copiii acestora. Unitatea de învăţământ a fost construită după normele europene şi trebuia să devină funcţională, însă nici până în prezent nu s-a întâmplat acest lucru. Puţinii copii care locuiesc în satul de strămutaţi învaţă la şcoala centrală din Albeni. „Atunci când s-a făcut satul de la Albeni pentru sinistraţii de la Roşia de Amaradia a fost prevăzut şi cu şcoală unde să poată merge să înveţe copiii acestora. Eu nu am înţeles de ce trebuia făcută atâta timp cât noi avem aici o şcoală destul de mare şi microbuz care să aducă copiii. Ar fi trebuit mai bine să le facă o canalizare că nu au nici acum. În plus de asta, în casele alea sunt foarte puţini copii care merg la şcoală şi sunt de vârste diferite şi deci în clase diferite. Nu se putea înfiinţa nu ştiu câte clase pentru 10-15 copii. Nu am ce zice cu privire la construcţie. Şcoala arată foarte bine fiind construită după normele europene. Din ea lipseşte doar mobilierul, în rest este pusă la punct dar degeaba, dacă nu a fost folosită niciodată”, a declarat Dumitru Cornea, primarul comunei Albeni.

Şcoala nu se va deschide niciodată

Primarul comunei Albeni s-a gândit la un moment dat să facă acolo o şcoală de artă şi meserii însă legislaţia în vigoare nu-i permite acest lucru. „Este păcat de ea pentru că la momentul respectiv au fost investiţi foarte mulţi bani care puteau fi folosiţi în alte scopuri. Am tot încercat să-i dau drumul dar nu s-a putut. Mă gândeam că poate din toamna lui 2010 să se deschidă dar nu cred că va mai fi posibil. Eu aş fi vrut să fac aici o şcoală de artă şi meserii pentru copiii de aici unde să poate învăţa ceva, să aibă o calificare dar nu pot, legea nu-mi dă voie. În aceste condiţii, nu cred că îşi va deschide vreodată porţile pentru elevi pentru că vedeţi şi dumneavoastră că se face restrângere şi de personal şi de şcoli. În condiţiile în care din toamnă eu mut elevii de la o şcoală primară dintr-un alt sat al comunei aici la Albeni, este imposibil să o mai deschid pe aia”.

Vizualizări: 134

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: