Investiţie fără aprobare la grupul 5 Rovinari

Complexul Energetic Oltenia a atribuit firmei Romelectro SA un contract de 63 de milioane de lei pentru modernizarea grupului 5 de la Rovinari, deşi Consiliul de Supraveghere nu a aprobat în şedinţa de luni, 17 august, începerea lucrărilor la blocul energetic. În fapt, spun surse, aceasta nu a fost prima respingere a modernizării acestui grup, argumentul supraveghetorilor fiind că nu se impune cheltuirea a zeci de milioane de euro până când nu va fi gata strategia energetică a României, pentru a stabili direcţia pentru energia pe cărbune.

Consiliul de Supraveghere a respins, din nou, propunerile Directoratului de a moderniza grupurile 5 şi 7 de la Rovinari şi Işalniţa. În aceeaşi şedinţă s-a discutat şi despre execuţia bugetară la 6 luni din care se pare că rezultă pierderi şi vânzări sub costul de producţie. Însă subiectul grupului de la Rovinari este interesant datorită atribuirii a unui contract către Romelectro, în condiţiile în care lucrările nu sunt avizate de Consiliul de Supraveghere. Licitaţia a fost atribuită pe 25 iunie, oferte depunând două firme. Contractul este de 63.360.000 de lei pentru servicii de concepţie si de asistenţă tehnică cu furnizare de echipament pentru reabilitarea şi modernizarea instalaţiei de ardere a cazanului 5 al SE Rovinari. Banii sunt distribuiţi astfel: 56 de milioane de lei pentru echipament, conform caietului de sarcini, 3,8 milioane de lei pentru servicii, 3,5 milioane de lei „pentru diverse si neprevăzute“. Durata contractului este 30 de luni.

În privinţa modernizării grupului 5 de la Rovinari au fost câteva afirmaţii contradictorii făcute de conducerea CEO. Într-un interviu pentru Adevărul, postat şi pe site-ul oficial al companiei, directorul general Laurenţiu Ciurel a spus că membrii Consiliului de Supraveghere au aprobat o investiţie de 140 milioane de euro la grupul 5de la Rovinari, pentru cinci ani.  Lucrările se vor desfăşura pe o perioadă de cinci ani. „Este o investiţie importantă, din care a demarat deja prima etapă, adică cea pregătitoare a lucrărilor. Finanţarea va fi asigurată din bugetul de la Complexul Energetic Oltenia în următorii cinci ani“, a spus Laurenţiu Ciurel, managerul Complexului Energetic Oltenia, în iunie. În luna iulie, într-un comunicat de presă, CEO susţine că a funcţionat cu trei grupuri la Rovinari pentru că grupul 5 este oprit pentru a intra intr-un amplu program de modernizare, iar între paranteze se preciza că, „nu există aprobare a Consiliului de Supraveghere pe considerentul că există supra-capacitate de producţie pe cărbune în România“.

Vizualizări: 181

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: