Legea pentru Jilţ a fost trimisă înapoi. Ce propune Marciuc!

Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru Cariera Jilţ Nord a fost retrimis la Gorj pentru reactualizarea unor documente. Proiectul prin care coridorul de expropriere de la Jilţ este declarat de utilitate publică a fost pus în dezbatere pentru prima dată în 2013 şi apoi în 18 martie 2015. Potrivit proiectului de hotărâre, pentru Cariera Jilţ Nord despăgubirile s-ar ridica la 15 milioane de lei, dar doar 4 milioane ar fi aprobate pentru anul 2015. Sindicalistul Adrian Marciuc sfătuieşte administraţia să treacă la negocieri directe cu proprietarii şi să nu se mai bazeze pe lege, pentru că în joc sunt slujbele oamenilor.

Probleme cu fronturile de lucru mai sunt şi la carierele de la Roşia şi Tismana, dar nu aşa cum sunt la Jilţ. Proiectul privind despăgubirile unor locuitori din zona Jilţ a fost pus din nou în aşteptare. „Din sursele mele, legea a fost trimisă înapoi pentru că vor să reactualizeze nişte documente. Vor reactualizări de parcele, cu proprietari, cu tot şi se lucrează săptămâna asta pe la primărie ca să termine documentele alea şi să încerce să o bage săptămâna viitoare. Dar eu nu cred nimic, dacă se voia se făcea de la început“, a declarat Adrian Marciuc dezamăgit.

Sindicaliştii au primit asigurări de la ministrul energiei, Andrei Gerea, că proiectul va fi aprobat la finalul lunii august. Marciuc spune că o soluţie ar fi şi reînceperea negocierilor cu proprietarii, pentru că unităţile de carieră pierd mai mult stând decât prin angajarea unor oameni sau plata unor despăgubiri.  „Problema e că nu trebuie abandonată de către administraţie negocierea cu proprietarii. Trebuie să fie un plan de rezervă, să nu ne lăsăm în baza legii. Turceniul nu merge numai cu cărbunele de la Peşteana sau Roşia, Jilţ dă 5-6 milioane de tone pe an, nu pot renunţa. Trebuie negociat. Spun că cer multe angajări, cer, ştiu că cer toţi, că tot timpul au cerut, problema e că dacă facem un calcul cât costă 20-30 de angajări şi cât pierde compania dacă stau două cariere în fiecare zi. Acum câţiva ani s-au mai făcut vreo 30-40 de angajări şi s-a deblocat situaţia la Jilţ, dar într-adevăr sunt unii cu pretenţii fantastice“, a declarat acesta.

BANI

Din proiectul de hotărâre rezultă că pentru despăgubirile de la Jilţ este nevoie de 15.140.745 lei, suma fiind calculată în raport cu prevederile Legii 255/2010. De asemenea, pentru anul 2015 vor fi aprobate despăgubirile pentru imobilele din Mătăsari, în cuantum total de 4.542.223,5 lei, bani ce vor fi asiguraţi de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Energiei.

Vizualizări: 167

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: