Ion Drăgan, de la meseria de sudor la cântec popular

Unul dintre cei mai îndrăgiţi solişti de muzică populară din cadrul Ansamblului Artistic „Maria Lătăreţu”, Ion Drăgan şi-a lansat de curând primul album alături de Elisabeta Vasile. Ceea ce puţină lume cunoaşte însă este că Ion Drăgan este înainte de toate un om simplu, care a descoperit muzica la vârsta de 25 de ani şi care îşi câştiga pâinea practicând meseria de sudor.

Nu numai că muzica populară îi face zilele mai frumoase, dar tot graiul gorjenesc i-a mângâiat sufletul în cele mai grele momente ale vieţii sale, atunci când a aflat că suferă de o boală care avea să-l marcheze tot restul vieţii. „Eu am fost sudor de meserie, am 38 de ani, la 25 m-am apucat serios de muzica populară, nimeni din familia mea nu a cântat. Pe mine m-a pătruns o boală foarte grea, am fost pensionat pe caz de boală. Fiind copil, crescut de bunici <-xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />la Frumuşei, am avut o durere groaznică la coloană, am rămas aşa pe o parte, dar balsamul cântecului popular m-a vindecat şi acum sunt cine sunt, un simplu om, Ion Drăgan”, a declarat artistul. De loc din Frumuşei, stabilit însă la Băleşti, Ion Drăgan a cântat despre frumuseţea locurilor sale natale în cântece precum „Cât e Gorjul de frumos”, „Îndeamnă Murgule, îndeamnă” şi multe altele. Provenind dintr-o familie cu şase copii, trei băieţi şi trei fete, Ion Drăgan a ştiut întotdeauna ce înseamnă să trăieşti cu grija zilei de mâine, modestia fiind una dintre cele mai evidente calităţi ale artistului. „Dumnezeu ne-a ajutat pe fiecare în parte, am fost şase fraţi, o familie modestă, nu am avut posibilităţi de a pleca şi de a avea nu ştiu ce jucării dar aşa cu puţin ne-am ridicat şi am ajuns toţi pe picioarele noastre. Şi dacă aş da timpul înapoi tot muzică populară aş cânta”, a declarat Ion Drăgan.

Solist al Ansamblului Artistic „Maria Lătăreţu” încă de la debutul acestuia, Ion Drăgan a făcut parte pentru un timp şi din Ansamblul din Teleorman, revenind însă cu bucurie în judeţul de suflet. Directorul Ansamblului „Maria Lătăreţu”, Viorel Gârbaciu spune despre interpret că „nu şi-a pierdut condiţia de om când şi-a câştigat-o pe cea de artist, lucru rar întâlnit în rândul artiştilor noştri”.

Deocamdată, nu are nici un urmaş pe care să-l înveţe tainele graiului gorjenesc însă are mai mulţi nepoţei care par să-l urmeze în viaţă. „Am pe cineva de suflet, dar nu sunt căsătorit încă, nu am copii însă am nepoţei care au aşa înclinaţie către asta”, a declarat Ion Drăgan. Adolescent fiind, acestuia i se spune „vânătorul de premii” şi asta pentru că nu se dădea bătut în nicio competiţie şi muncea din greu să fie primul.

Vizualizări: 5,650

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: