Ion Floroiu l-a antrenat pe Liviu Andrieş

Ion Floroiu, directorul Şcolii Generale „Pompiliu Marcea” din Târgu Jiu, şi-a dedicat întreaga viaţă sportului. Se poate spune că o bună parte din profesorii de educaţie fizică din Gorj au făcut parte din echipele de handbal antrenate de el. Dacă pe vremea sa un tânăr practica sportul de plăcere, acum vremurile s-au schimbat, foloasele materiale fiind pe primul plan. Printre cei cu care a lucrat se află şi actualul antrenor al echipei Energia, Liviu Andrieş.

Ion Floroiu a evoluat în tinereţe în echipe de handbal cunoscute la nivel naţional, printre care Universitatea Craiova şi Voinţa Bucureşti, timp în care şi-a format o părere despre sportivi. „În general sportivii sunt oameni deosebiţi, nu oameni obişnuiţi de pe stradă, care, pe lângă eforturile deosebite fizice şi psihice trebuie să respecte şi un regim de viaţă, care include multe frustrări şi renunţări la plăceri”, spune directorul Şcolii Generale „Pompiliu Marcea” din Târgu Jiu. În vremea când Ion Floroiu practica sportul de performanţă totul se rezuma la dorinţa de a face ceva pentru echipa sau judeţul pe care îl reprezentai. „Exista o emulaţie permanentă şi dorinţa de a te plasa cât mai sus în competiţia la care participa echipa pe care o reprezentai”, spune acesta. Totul însă s-a schimbat după anii 90, când tinerii practică sportul de performanţă doar pentru a avea câştiguri materiale. „De o bună perioadă de timp, mai ales după revoluţia din decembrie ’89, competiţiile sportive au suferit transformări radicale, scopul rămânând tot performanţa, pe lângă cele cu precădere materiale”, explică profesorul.

Sportul, tradiţie de familie

Din echipa Pandurii Pinoasa, antrenată de actualul director de la Şcoala Generală „Pompiliu Marcea”, au făcut parte handbalişti care sunt acum profesori de sport în Gorj. Printre aceştia se numără Narcis Criciotoiu sau Liviu Andrieş, Nicolae Lăscăteu. În spiritul tradiţiei de familiei, au pătruns în lumea sportului şi cei doi copii ai săi, Carmen Roxana Tudor şi Dragoş Vasile Floroiu. „Sunt profesori de educaţie fizică, ambii având performanţe în acest domeniu. Carmen a practicat handbalul în divizia B la echipa Avicola Târgu Jiu, iar Dragoş a făcut parte din echipa de fotbal a Liceului Sportiv, care a fost vicecampioană naţională”, explică acesta. Pentru Ion Floroiu educaţia fizică este disciplina care contribuie din plin, pe lângă performanţă, la menţinerea şi întărirea stării de sănătate, perfecţionarea capacităţii motrice şi formarea trăsăturilor sănătoase de competenţă şi caracter pentru tineret.

VIS

Visul antrenorului Ion Floroiu a venit realitate în anul 1996, când echipa de Pandurii Pinoasa a promovat în liga naţională de handbal.

Vizualizări: 245

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: