Ion Hobeanu descifrează documentele vechi

Veghează ca generațiile viitoare să aibă cât mai multe informații despre timpurile în care trăim. Munca în cadrul Arhivelor Naționale a fost privită de Ion Hobeanu ca o provocare deoarece și-a dorit să se perfecționeze în domeniul paleografiei. Însă marea sa pasiune va fi tot timpul arheologia, pe care a studiat-o în timpul facultății. Ion Hobeanu a descoperit în urmă cu un an, în apele râului Blahnița, o brățară din bronz, veche de 4.000 de ani, pe care a donat-o Muzeului Județean Gorj.

Ion Hobeanu descifrează documentele vechi depozitate la Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Gorj de ani de zile. În fiecare zi colectează cât mai multe informații care să răspundă întrebărilor celor care vor veni. „Pentru mine a fost o provocare pentru că mi-am dorit să mă perfecționez în domeniul paleografiei și am avut această posibilitate, fiind pus în situația de a lucra cu foarte multe documente ce datează din secolul al XIX-lea. Inventariez starea civilă de la 1832 și până la 1905 și a trebuit să-mi perfecționez cunoștințele legate de scrierea chirilică”, spune Ion Hobeanu. Însă marea sa pasiune a fost arheologia și din această cauză am urmat Facultatea de Istorie din Sibiu, unde a luat contactul cu viața de pe șantierele arheologice. ”Mi se pare fascinant ca din negura timpului să renască o lume care a apus de mult. Mi se pare de asemenea fascinant ca şi culoarea pe care o găsești în pământ să îți spună ceva, să stai de vorbă cu pietrele, cu cioburile și ele să îți dezvăluie ce s-a întâmplat. E o muncă asemănătoare cu cea a unui detectiv. Pe lângă informațiile de natură tehnică își pot oferi și alte informații pe care puțini le pot vedea și le pot găsi. Cu ajutorul arheologiei poți să treci dincolo de limita impusă de izvoarele scrise”, menționează Ion Hobeanu.

DESCOPERIRE

Ion Hobeanu a descoperit anul trecut o brățară tracică, cu o vechime de cel puțin 4.000 de ani, în zona satului Copăcioasa.  Spune că atunci a simțit o mare împlinire, iar acum brățara este expusă la Muzeul Judțean Gorj. Pe colecționari Ion Hobeanu îi consideră egoiști pentru că  bunurile culturale ar trebui să aparțină tuturor. „Colecționarii sunt cei care îi încurajează pe cei care distrug patrimoniul național”, consideră acesta.

Vizualizări: 160

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: