Iriza nu mai vrea un nou mandat, deși e fruntaș la prezențe

Institutul de Politici Publice a dat ieri publicității un bilanț al primului an de mandat al actualilor parlamentari, Scarlat Iriza fiind în primii zece aleși din țară care au o prezență foarte bună la ședințele din Camera Deputaților. Cu toate acestea, deputatul PSD spune că nu crede că în 2016 vrea să mai candideze pentru un nou mandat, dorința sa din acest an fiind aceea de a reuși să-i învețe pe cât mai mulți alegători de-ai săi din Colegiul cum să acceseze fonduri europene pentru a face investiții în agricultură.

Studiul făcut de cei de la Institutul de Politici Publice îi este categoric favorabil lui Iriza, acesta fiind situat pe locul nouă în clasamentul celor care au votat electronic legile aprobate de Camera Deputaților. Din 813 voturi finale exprimate, parlamentarul de pe Colegiul 3 are 807 voturi date, având o prezență de 99%. Următorul parlamentar de Gorj din clasamentul respectiv este Niculina Mocioi, șefa PP-DD Gorj, care are o prezență de 95%, cu 784 de voturi electronice exprimate. Aflată la primul său mandat, aceasta privește din vârful clasamentului tocmai spre locul 89 pentru a-l zări pe liberalul Ion Cupă, tot mai puțin prezent pe scena politică locală, acesta având o prezență de 91% și 743 de voturi exprimate.

Nu departe de acesta, pe locul 94, se află conservatorul Răzvan Rotaru, cu 91%, în timp ce un alt parlamentar de Gorj aflat la primul mandat, social-democrata Camelia Khraibani aflându-se pe locul 184, cu o prezență de 84% și 679 de voturi electronice exprimate. În apropierea sa, în clasamentul IPP, cu o prezență de 82% și 669 de voturi exprimate, se află Mihai Weber, pe locul 193. Mult mai departe de acesta, pe 288, se află un deputat cu vechime în parlament, Vasile Popeangă, colegul de pe Colegiul 5 al Niculinei Mocioi, acesta având o prezență de 69%, cu 561 de voturi electronice exprimate, el încheind, practic lista cu parlamentarii de Gorj din acest clasament. 

Nu departe de el, pe 290, se află Ion Pârgaru, deputat liberal de Dâmbovița, care în trecut a fost și parlamentar de Gorj, acesta fiind originar din Tismana. Dacă îl căutați prin clasament și pe deputatul de pe Colegiul 6 Târgu Jiu, nu veți da de Victor Ponta, membrii Guvernului putând să absenteze de la ședințe. Statisticile arată că parlamentarul din fruntea Executivului a avut o prezență de doar 3%, Ponta făcându-și timp să voteze 27 de legi.

La Senat, pe ai noștri ca brazii îi găsim greu de tot prin clasamentul, asta pentru că sunt codași, primul dintre ei fiind Toni Greblă, cu o prezență  de 60%, pe locul 97. Pe 138 îl identificăm pe Tudor Barbu, care figurează în clasament ca „independent”, acesta având o prezență de 31%, pe poziția 158, din 167, fiind prezent liderul liberal Dian Popescu. Acesta are doar 15% din voturi exprimate, la restul fiind absent.

„Nu cred că voi mai candida în 2016”

Deputatul gorjean care stă cel mai bine la capitolul prezență în Parlament, Scarlat Iriza, le aruncă mănușa colegilor săi din partid și îi anunță că în 2016 ar putea să nu mai candideze. Asta nu-l demobilizează, ci, din contră, spune acesta, vrea să își ducă la bun sfârșit unele proiecte pentru care ar vrea ca oamenii să-l țină minte și după ce nu va mai fi parlamentar. „Întotdeauna am fost conștiincios, iar locul din acest clasament nu mă surprinde. În 2016 nu știu dacă mai mă bag într-o luptă din asta, dar până atunci vreau să fac multe lucruri bune pentru că vreau să ies cu fruntea sus la final de mandat. Vreau acum să fac o întâlnire la care primarii din Colegiul meu să trimită cei mai destoinici oameni pe care îi au ei și care sunt interesați de agricultură pentru a-i învăța cum să acceseze fonduri europene. Nici eu nu mă pricep la așa ceva, dar de asta sunt acum la București, ca să obțin de la Ministerul Agriculturii promisiunea că îmi pot da niște specialiști la Târgu Jiu, care să vină și să îi învețe pe oamenii noștri pașii pe care îi au de parcurs pentru a obține fonduri nerambursabile. Sunt mulți bani care vor veni pe agricultură în perioada următoare și e păcat să ratăm această șansă”, spune Iriza.

Vizualizări: 159

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: