Iriza și Vîlceanu se ceartă pe pensiile minerilor

Senatorul Scarlat Iriza de la ALDE și deputatul Dan Vîlceanu de la PNL au un nou motiv de harță. Recalcularea pensiilor pentru minerii care s-au pensionat înainte de 2011 este văzută diferit de cei doi. Iriza susține că nu scade nicio pensie după recalculare, iar Vîlceanu spune că problema este că nu crește nicio pensie după recalculare, din cauza unor norme de aplicare adoptate în luna mai.

Deputatul Iriza a dat și un comunicat de presă pentru a-i asigura pe minerii pensionați înainte de 2011 că nu vor pierde niciun leu din pensie. Doar că deputatul Vîlceanu nu a spus că se taie pensiile, ci că nimeni nu primește nimic în plus după recalculare, din cauza unui act normativ adoptat de guvern.

Replică la o minciună care nu s-a spus

Iriza a fost însă convins că Vîlceanu a vorbit despre tăierea pensiilor, așa că i-a dat o replică usturătoare. „O falsitate mai mare nu am văzut. Este inadmisibil să bagi panică în oameni”, a spus deputatul la Radio Infinit. Iriza spune că nu se taie nicio pensie. „Mă refer la acei pensionari care au ieșit pe grupa I. La 3,5% li s-a mărit punctul de pensie. Unde din calcul a ieșit mai mic, a rămas pensia pe care o avea. La niciunul nu o să se umble la pensie”, a dat asigurări Iriza.

Senatorul ALDE a explicat și de ce din calcul au ieșit pensii mai mici. Pentru că mulți dintre salariații cu grupa I de muncă pensionați înainte de 2011 aveau doar 20 de ani vechime. „Înainte de 2011 au ieșit mulți mineri la pensie cu 20 de ani vechime. Punctul de pensie în loc să se împartă la 35 de ani cum e acum s-a împărțit la 20. Din cauza asta la unii a ieșit punctaj mai bun pe vechiul calcul”.

Iriza a mai spus că, dacă vine un pensionar la el și îi spune că a pierdut un leu din pensie, îl mănâncă pe loc. Leul, nu pensionarul.

Dan Vîlceanu, deputat PNL, spune că are semnale din toată țara de la foști mineri nemulțumiți că nu le-au crescut pensiile după recalculare. „Asta am spus și eu, că minerilor care au ieșit la pensie după 2011 li se majorează, celorlalți nu li se mai pune nimic. Sunt zeci de pensionari care mi-au scris pe facebook, inclusiv din Maramureș. Și ei mint?”, a spus Vîlceanu la postul de radio, unde a anunțat că va ataca în contencios actul normativ.

În gâlceavă a intrat și liderul sindical Gabriel Căldărușe, care a spus despre parlamentari că au avut ca prioritate să-și rezolve lor pensiile speciale, în loc să se ocupe de cei cu pensii mici.

Vizualizări: 1,122

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: