Își dau mâna pentru salvarea pacienților aflați în stare gravă

Trei instituții din Gorj își dau mâna pentru a salva pacienții infectați cu noul coronavirus și sunt internați în stare gravă. Casa de Asigurări de Sănătate Gorj, Centrul de Transfuzii Sanguine, dar și Prefectura au luat decizia de a face împreună o acțiune în acest sens.

Cetățenii care au fost contaminați cu acest virus, dar s-au vindecat, pot face un mare bine celor aflați în stare critică. Este vorba despre tratamentul cu plasmă convalescentă. Așadar, pacientul vindecat de Covid primește la externarea din spital informații cu privire la donare, dar și cărui pacient trebuie să se adreseze. Acest formular a ajuns și la medicii de familie pentru pacienții cu forme ușoare care se tratează acasă.

”Am trimis un formular către medicii de familie să-l dea celor care se vindecă. Le-am solicitat suportul, tocmai pentru a promova acest lucru. Din păcate, nu se văd rezultate. Am să discut și cu cei de la CAS să vedem dacă au primit toți medicii de familie. Toți cei care vin la noi află din media de această donare de plasmă convalescentă, nu neapărat că îi îndrumă spre acest lucru. Sunt prea puțini care spun că au fost înștiințați de spital sau de medicii de familie”, a spus Călina Căluțoiu, șefa Centrului de Transfuzii Sanguine Târgu Jiu.

Căluțoiu mai spune faptul că există o teamă a pacienților să vină la donare, gândindu-se că se pot contamina din nou: ”Consider că este teama de a intra într-o instituție medicală. Nu ar trebui să le fie frică. Se respectă toate măsurile impuse, iar virusul nu se transmite prin sânge”, a mai afirmat aceasta.

Vizualizări: 1,668

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: