Ziarul Pandurul angajează redactori și reporteri. Căutăm oameni curioși să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, să scrie povești simple, dar de impact, oameni dornici să învețe o meserie în care fiecare zi e altfel. Cunoașterea Limbii Române este condiție esențială. 

Nu solicităm experiență anterioară în presă, ci doar dorința de a învăța și de a descoperi locul în care trăim. 

Dacă ești interesat să lucrezi alături de noi trimite un CV la redactia@pandurul.ro.

(închide)

Isterie electorală fără precedent. Guvernul dă bani pentru lucrări deja făcute!

Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației a emis în martie un ordin prin care aprobă o listă de „lucrări de primă urgență“. Sunt aproape 650 de lucrări în țară care ar urma să fie finanțate prin Compania Națională de Investiții, din care câteva zeci din Gorj. Numai că, spun primarii, le-au fost aprobate lucrări în baza unor cereri făcute acum cinci sau chiar zece ani, pe care între timp le-au și făcut, tot prin CNI. Dacă guvernele PSD obișnuiau să mintă primarii aprobând tot felul de lucrări fără finanțare, acum guvernul PNL trece la nivelul următor și aprobă lucrări... deja recepționate.

Pe lista sinteză a obiectivelor de investiții se regăsesc și 16 localități din Gorj cu 26 de proiecte depuse de ani buni pe programul ”Lucrări în primă urgență”, din cele 648 de obiective de investiții aprobate în toată țara prin ordin de ministru.

Comuna Bălănești se regăsește pe listă cu un proiect depus din anul 2014, dar care este aproape finalizat după o amânare de câțiva ani. ”Este vorba de refacerea DC 15 Voiteștii din Deal - Blidari, acolo unde în 2014 a fost o alunecare de teren. S-a întârziat cu documentația și abia în 2017 a primit finanțare tot prin Compania Națională de Investiții. Lucrarea este gata în proporție de 90% și se cunoaște la București situația din teritoriu. S-au dat toate investițiile la grămadă pentru a se vedea că în România totuși se muncește. S-a greșit poate, deși nu cred. Este o chestiune mai mult politică”, a precizat Ovidiu Pungan, primarul PSD din comuna Bălănești.

Și în comuna Bustuchin ar trebui să vină bani pentru două proiecte prin Compania Națională de Investiții, numai că cele două obiective sunt deja finalizate cu bani din aceeași sursă. ”Cred că glumiți. Eu am avut o consolidare de terasament în satul Poiana Seciurile, care este gata de anul trecut, și o consolidare de terasament în Valea Pojarului, unde mai trebuie să toarne asfaltul. Era gata și asta, dar nu am vrut eu să pună asfalt în perioada rece. Primul proiect a fost de 2.700.000 de lei, iar cel de-al doilea de 2.800.000 de lei finanțate prin CNI. Le mai dau și ei o dată ca să vadă lumea că fac și ei ceva”, susține Ion Ciocea, primar independent după excluderea din PSD.

În comuna Telești ar trebui să ajungă bani pentru reabilitare și consolidare la Biserica Sfântul Nicolae. Și aici, lucrările sunt terminate. ”Lucrările la biserică s-au și terminat. Acum trebuie să facem recepția, poate de aia suntem pe lista sinteză, că altă explicație nu avem. Valoarea investiției a fost de 350.000 de euro și s-a făcut consolidare, structura, căldură, acoperișul. Este o biserică monument din secolul 18”, a precizat Ion Mischie, primarul din Telești, care ultima dată s-a afișat ca susținător al ALDE.

Aceeași situație este și în comuna Țânțăreni. ”Ăștia sunt nebuni de-a binelea. Eu am depus cererea de finanțare acum 5 ani și am terminat consolidarea la ”Biserica Sfinții Voievozi.” Am făcut și pictura și ăștia vor să ne dea banii din nou? Nu se poate așa ceva”, a spus Maria Vasilescu, primar PSD.

Bani pentru o biserică ar trebui conform acestui ordin direcționați și în comuna Hurezani, însă nici aici nu mai este nevoie. ”Se lucrează la Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena și Sfântul Dumitru de anul trecut. E biserica de peste apă, cea care a fost declarată monument istoric. E o biserică din 1842 și beneficiarii lucrării sunt credincioșii, dar și Mitropolia Olteniei”, susține Gheorghe Cârstea, primar PSD.

Pe lista de la minister se numără și comuna Lelești cu un proiect depus în urmă cu nouă ani, care deja a fost abandonat de autorități, dar se pare că nu și de cei care au emis ordinul pentru finanțare. ”Proiectul ”Amenajare torenți în fond funciar și agricol și reabilitare canal desecare” este un proiect foarte vechi, care a fost și abandonat. Eu nu știu nimic de el. A fost făcut de fostul primar în urmă cu aproximativ 9 ani, dar l-a abandonat. Eu nu mai știu nimic de el, nu îl aveam în plan. Am depus alte proiecte pentru care mi s-a spus să nu mă aștept să fie finanțate. Este vorba de un râu care trece prin comună și când plouă puternic inundă proprietățile oamenilor”, susține primarul Laurențiu Turcilă.

Comuna Berlești ar trebui să primească bani pentru două investiții, numai că una este deja gata. ”Este vorba de construirea podului din satul Berlești, investiție în valoare de 1.160.000 de lei, care este gata și de joi se poate circula pe el, și mai este construirea unui pod în satul Gâlcești unde trebuie să scoatem lucrarea la licitație. Valoarea este de 4.960.000 de lei. Aici este un pod pe care nu pot trece mașini de tonaj mare”, a spus primarul liberal Iulian Berlescu.

Și la Târgu-Cărbunești, o parte din investițiile pentru care s-a cerut finanțare au fost finalizate. ”Lucrarea de modernizare a drumurilor din satele Măceșu, Curteanca, Crețești și Florești este finalizată, construirea podului de la Ștefănești este în execuție, lucrarea de consolidare și reabilitare a unui corp de la spital este în stadiul de documentație, iar reabilitarea și modernizarea sectoarelor de drum din satele Pojogeni și Florești trebuie să o scoatem la licitație”, a spus primarul Dănuț Birău, PSD.

Autoritățile locale din comuna Licurici sunt cele care așteptau de ani buni acest ordin de ministru. ”Așteptam cu sufletul la gură să se emită acest ordin de ministru. Trebuie să facem licitație pentru modernizarea DS4 Totea de 1,5 kilometri și DS1 Frumușei-Pociovaliștea de 1,2 kilometri. Au o valoare de 2.500.000 de lei fiecare. Starea drumurilor este deplorabilă, mai ales când plouă. Nu au fost niciodată asfaltate”, a povestit Vasile Măciucă, viceprimarul cu atribuții de primar.

Și în comuna Polovragi se așteaptă bani pentru două proiecte care au fost prinse în ordinul emis de curând. ”Avem o consolidare pentru îndepărtarea calamităților și o amenajare pentru apărarea împotriva inundațiilor. Ambele proiecte suntem cu ele la studiu de fezabilitate”, a spus Gheorghe Epure, primar.

Primarul liberal din Orașul Novaci spune că a fost lăsat pe lista de așteptare de vechea Guvernare. ”Chiar azi am vorbit cu cei de la Compania Națională de Investiții și astăzi a fost semnat acest ordin. O parte din colegi cred că sunt dezinformați. Cum să fac lucrările, dacă azi s-au aprobat pentru a primi finanțare. Eu am un proiect pentru reabilitarea drumurilor stradale afectate de căderile abundente de precipitații din Novaci și unul pentru reabilitarea drumurilor afectate din zona Rânca, ceea ce ține de Novaci. Proiectul pentru străzile din Novaci este de 8.000.000 de lei, iar pentru Rânca de 5.800.000 de lei”, susține Dumitru Leuștean, primar PNL la Novaci.

Pe lista Ministerul Dezvoltării pentru finanțarea prin Compania Națională de Investiții se află și un proiect de ”Consolidare terasament în Localitatea Preajba Mare din Târgu-Jiu”, două proiecte pentru comuna Turburea, două pentru Roșia de Amaradia, unul pentru Dănciulești și unul pentru Tismana.

ORDIN 1354 DIN 2020 by Ziarul Pandurul on Scribd

Galerie foto
Vizualizări: 3,945

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: