Iuliu Moisil, dascălul ardelean adoptat de gorjeni

În această săptămână avem parte de o ediţie specială a emisiunii „Cine a fost odată-n Gorj”, emisiune dedicată dascălului ardelean Iuliu Moisil care s-a aflat la Târgu-Jiu în perioada când Gorjul propunea ţării o mişcare culturală de excepţie. Invocă această personalitate pentru telespectatorii GORJ TV tânărul istoric Valentin Pătraşcu, cercetător în cadrul Muzeului Judeţean Gorj.

La finele lunii ianuarie 2012 s-au împlinit  65 de ani de la moartea lui Iuliu Moisil, un dascăl deopotrivă legat de istoria Gorjului şi a Năsăudului, unde se născuse. Iuliu Moisil (19 mai 1859-28 ianuarie 1947) a studiat la Politehnica din Viena chimia industrială.

Iuliu Moisil a venit la Târgu-Jiu în 1894, la Gimnaziul „Tudor Vladimirescu” dinTârgu Jiu,  şi la numai un an a fost numit director, începând o operă de organizare şi înălţare a şcolii în plan instructiv şi educativ, aşezându-i drept temelie munca şi moralitatea vieţii şi desfăşurând concomitent o vastă activitate culturală şi socială .

În <-xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />1895 a întemeiat şi condus până în 1899 revista „Amicul tinerimii” pe care o va continua câţiva ani si după mutarea în Bucureşti, atrăgând între colaboratori nume ca George Coşbuc, de exemplu. A lansat idei şi iniţiative economice pentru prosperitatea vieţii materiale a populaţiei nevoiaşe si a înfiinţat Banca populară „Cerbul”, conducând-o pentru mai mulţi ani.

A fost între fondatori şi a lucrat pentru Muzeul Gorjului. O veche pasiune şi dorinţă a lui s-a realizat la 9 octombrie 1900 când în Târgu Jiu s-a înfiinţat prima şcoală de ceramică românească, izvorâtă din tradiţiile artei populare şi pentru satisfacerea nevoilor artistice sociale. În 1906 s-a mutat la Bucureşti activând în diverse planuri până în 1931. Din anul 1906, va fi secretar al Muzeului Etnografic din Bucureşti şi bibliotecar la Institutul Geologic din Bucureşti, iar din anul 1910 director al muzeului şi bibliotecii Casei Şcoalelor.

Vizualizări: 171

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: