Izgonit fără succes! Gorjean luat de pe stradă și dus în pușcărie

Un bărbat de 58 de ani, din comuna gorjeană Plopșoru, a fost condamnat la un an de pușcărie în Danemarca. Gorjeanul avea la activ trei sentințe de izgonire din țara nordică, dar pe toate le-a ignorat și a revenit în Regat. Din acest motiv, bărbatul a și ajuns după gratii.

În vară, gorjeanul a fost condamnat la 365 de zile închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de intrare ilegală pe teritoriul danez.

El a fost legitimat pe o stradă din Copenhaga, ocazie cu care polițiștii au aflat că a încălcat măsura de interdicție ce îi fusese aplicată prin trei hotărâri judecătorești anterioare.

Primele sentințe sunt încă din 2015. Atunci, G.I. a fost pedepsit cu două luni de pușcărie și a fost expulzat din țară, având interdicție de revenire pe teritoriul danez pentru o perioadă de 6 ani, ultima fiind valabilă până la data de 1.12.2021.

Trei ani mai târziu, gorjeanul a fost din nou pedepsit, pentru că a revenit în țara nordică. Atunci a stat 4 luni în pușcărie, primind o nouă interdicție valabilă până la data de 01.06.2024.

În prezent, gorjeanul execută pedeapsa de un an de închisoare într-o unitate penitenciară de pe teritoriul Regatului Danemarca.

Autoritățile judiciare din țara scandinavă au solicitat ca gorjeanul să fie trimis în România, pentru a-și ispăși pedeapsa. Bărbatul nu a fost însă de acord, motivând că în pușcăriile românești nu sunt condiții și tratament pentru boala de care suferă.

Curtea de Apel Craiova a respins cererea autorităților daneze de recunoaștere și punere în executare în România a hotărârii pronunțate, în iunie, de Tribunalul Copenhaga. Și asta pentru că fapta săvârșită pe teritoriul danez nu constituie infracțiune, potrivit legii penale române. 

„Legislația penală română incriminează intrarea sau ieșirea din țară prin trecerea ilegală a frontierei de stat a României, iar în cauză nu sunt date din care să se concluzioneze că G.I., în perioada premergătoare datei de 05.06.2020, a pătruns pe teritoriul Danemarcei prin alte puncte decât cele existente pentru trecerea frontierei, folosind documente false, ascuns în mijloace de transport sau alte modalități ilegale, situație în care nu este îndeplinită cerința dublei incriminări”, a motivat instanța.

Decizia magistraților nu este definitivă.

Vizualizări: 3,409

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: