Je suis Charlie

Charlie Hebdo este un săptămânal de umor din Franța foarte similar cu Kamikaze (România) din multe puncte de vedere. Vag marginal, fără un succes prea mare la mase, dar foarte critic (mai ales în poziționările sale antireligioase), Charlie este varianta hardcore și mai curajoasă a Le Canard enchaîné, mai celebra publicație franțuzească de satiră. Ieri, 10 ziariști de la Charlie Hebdo și doi polițiști au fost uciși în urma unui atac terorist. Revista și redactorii ei erau de mult pe lista neagră a extremiștilor musulmani din toată lumea pentru numeroasele caricaturi cu profetul Mohamed publicate; în 2011, sediul aceleiași reviste fusese incendiat, după ce publicase un număr supranumit ”Sharia” Hebdo, dedicat doar glumelor legate de islam.

Poantele de la Charlie Hebdo nu au fost niciodată pe gustul meu neapărat. Am văzut că domnul Cristian Tudor Popescu nu le aprecia deloc, chiar a făcut o declarație nefericită cum că ”nu aș apăra ca libertate de expresie ceea ce au publicat ziariștii francezi”. Ba eu fix așa le-aș încadra și apăra: ca pe niște chestii pe care personal nu le gustăm, dar care intră sub două mari jurisdicții datorită cărora sunt intangibile: a libertății de expresie, o dată, și, mai ales, a faptului că sunt glume. Când vorbim despre reacțiile violente, nu există glume bune și proaste în acest registru. Nici o glumă, indiferent cât de nelalocul ei, nu e normal să cauzeze violență din partea celui vizat de ea. Este principiul sacru al umorului, odată ce a fost asumat contextul umoristic, nimeni nu mai are voie să se supere.

Orice formator de opinie care se lasă intimidat de astfel de atacuri este parțial vinovat, de acum, pentru moartea acestor oameni. Orice renunțare, orice autocenzură, orice ezitare în a spune ce gândești înseamnă că ei au câștigat. Vă invit pe toți ca, în zilele următoare, să intrați pe Facebook și să sharuiți toate caricaturile cu Mohamed ale Charlie Hebdo. Reacția la gloanțe trebuie să fie tot râsul. Râsul unei planete întregi o să doară mai tare decât rănile provocate de împușcături.

Vizualizări: 185

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: