Jocul lui Sebastian Ghiţă. Interviul e pentru sârbi!

1,6 milioane de români s-au uitat miercuri seara la interviul cu Sebastian Ghiţă, transmis simultan de patru televiziuni. Primul episod nu a fost interesant deloc din punct de vedere al dezvăluirilor. Că i-a arătat lui Ion Cristoiu o fotografie pe telefon, fără să o vedem şi noi, a fost mai degrabă o gafă.

În aşteptarea următoarelor episoade, pentru că vorbim de un interviu de patru ore, să tragem totuşi primele concluzii. Ghiţă vrea să îşi creioneze imaginea unui om care nu a fugit din ţară de justiţie, ci de frica unui sistem represiv. A spus că se temea să nu îl bage în celulă cu unii care să îl bată, să îi facă rău. „Eu nu aveam cum să mă prefac că nu aflu că îmi pregătise o celulă în condiţii mizere, că îmi pregătise nişte bătăuşi”, este una din frazele rostite de Ghiţă.

Interviul, cel puţin în prima lui parte, nu a fost pentru publicul din România. A fost pentru autorităţile sârbe, pe care el le-a convins într-o primă etapă că e refugiat politic. Ce s-a întâmplat între timp? A fost o vizită a preşedintelui sârb Aleksandar Vučić, la Bucureşti, care a spus, după o întrevedere cu preşedintele Iohannis, că se va interesa de ce procedurile de extrădare durează atât de mult. Şi s-a interesat, iar după câteva zile judecătorii din Serbia au cerut ministrului Justiţiei din România, Tudorel Toader, „informaţii cu privire la natura, conţinutul, modul de desfăşurare a activităţii infracţionale” a lui Ghiţă. Să nu uităm că pe numele multimilionarului Sebastian Ghiţă există trei mandate de arestare în lipsă, în România.  

Ei bine, Ghiţă a încercat să acrediteze în interviu ideea că el nu este un fugar. Cel care i-a luat interviul, Ion Cristoiu, susţine şi el că nu Ghiţă a fugit din ţară, ci a fost un joc al serviciilor să îl scoată din ţară. Ei bine, Ghiţă a încercat să acrediteze faptul că a fost determinat să fugă, după ce a fost la petrecerea SRI, să se mai uite o dată în ochii lui Coldea. „Cei de la petrecere ştiau toţi că voi fi arestat. Eram mort, dar eu nu ştiam. Eram mort viu. Georgian Pop mă trăgea de ureche, alt senator mai în vârstă mă mângâia aşa, pe cap. A fost o senzaţie foarte urâtă. Mă compătimea toată lumea”, este o parte din povestea melodramatică a lui Ghiţă.

În rest, a zis şi de Kovesi cât să menţină interesul televiziunilor pentru acest interviu. Nimic nou însă. Din prima parte a interviului rezultă un singur lucru, că Ghiţă vrea să îşi prelungească şederea în Serbia, unde este într-un fel de arest într-o vilă de lux, închiriată. Ghiţă crede, ca şi alţii, că va ajunge cineva la Cotroceni să dea o amnistie, ceva, după 2019, şi speră să poată trage de timp până atunci. Doar că schimbarea locatarului de la Cotroceni cu un Dragnea sau cu Tăriceanu devine tot mai improbabilă pe zi ce trece.

Vizualizări: 675

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: