Jocurile de noroc, pagubă pentru bugetul statului

O societate comercială din Turceni care organiza jocuri de noroc fără a deţine autorizaţiile şi licenţele necesare a prejudiciat bugetul statului cu suma de 57.000 lei. Pentru acest fapt, administratorul societăţii s-a ales cu act de sesizare penală pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.

Florin Ninu, directorul coordonator adjunct al Gărzii Financiare Gorj, spune că la punctul de lucru al societăţii au fost identificate patru aparate de jocuri electronice cu câştiguri de tip „slot machine”: Prejudiciul statului provine de la taxa de obţinere a licenţei (25.000 lei) şi taxa anuală ce trebuie achitată pentru fiecare aparat în parte (8.000 lei/aparat)”. Tot cu dosar penal s-a ales şi o firmă târgujieană care a adus un prejudiciu de 35.000 lei la bugetul statului. S-a ajuns la această situaţie pentru că firma respectivă  a emis o factură de prestări servicii de 119.000 lei către o societate hunedoreană, fără să înregistreze în contabilitate factura fiscală în cauză şi să declare declaraţiile aferente activităţii desfăşurate. De fapt, factura nu atesta operaţiuni economice reale, fiind folosită doar pentru diminuarea impozitelor, întrucât între cele două societăţi nu existau relaţii de colaborare. Florin Ninu mai precizează că s-au efectuat verificări şi la depozitul unui agent economic din Licurici, unde au fost depistate materiale de construcţii fără documente legale de provenienţă şi intrare în gestiune. Agentul economic respectiv s-a ales cu o sancţiune contravenţională şi confiscarea materialelor în valoare de 14.000 lei.

Sancţiuni aplicate şi-n trafic

Trei agenţi economici târgujieni care aduceau haine şi încălţăminte de la Bucureşti fără documente legale au fost prinşi în cadrul unei acţiuni desfăşurate în trafic, primind sancţiuni de câte 6.000 lei fiecare. Mai mult, comisarii Gărzii Financiare au dispus şi confiscarea mărfii în valoare de peste 3.900 lei. Tot în ultima vreme au fost intensificate acţiunile de supraveghere a agenţilor economici care se ocupă de contrabanda cu produse accizabile nemarcate fiscal. Controalele pe această tematică s-au desfăşurat în pieţele, târgurile şi centrele comerciale din judeţ. Florin Ninu declară că în acest caz au fost identificaţi şapte comercianţi care deţineau ţigări fără marcaje fiscale. Toate cele 289 pachete de ţigări netimbrate au fost confiscate, interzicându-se de asemenea comercializarea de produse accizabile pentru o lună de zile. Cu sancţiuni s-au ales şi 12 agenţi economici depistaţi că nu deţin sau nu folosesc corect aparatul de marcat. Valoarea totală  a amenzilor aplicate în acest caz este de 20.000 lei, iar la şase societăţi s-a aplicat şi măsura de suspendare a activităţii până la intrarea în legalitate. În total, pe parcursul săptămânii trecute au fost verificaţi 78 agenţi economici, dintre care 66 au fost sancţionaţi, valoarea amenzilor şi sumelor de bani confiscate în această perioadă depăşind 1,5 miliarde lei vechi.

Vizualizări: 105

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: