Jos masca, domnule Iohannis!

Noul preşedinte al PNL, Klaus Iohannis, a făcut sâmbătă câteva declaraţii care i-au lăsat mască pe liberalii care tocmai l-au ales preşedinte. Nici nu s-a încheiat bine congresul, că Iohannis i-a invitat în PNL pe cei care au plecat în ultima vreme. Oare la cine s-a referit? La Tăriceanu şi alţi trădători, care şi-au sabotat partidul în plină campanie electorală? La Ruşanu, Feneniu şi alţi lideri „plecaţi” din cauza dosarelor penale. A aduce acum trădătorii înapoi, înainte de alegerile prezidenţiale, ar fi doar un sabotaj al propriei campanii electorale.

Nici nu a terminat bine anunţul de făcut, că vreo şase parlamentari PNL şi-au anunţat plecarea din partid. Fostul ministru Gerea şi alţi parlamentari au spus că se alătură proiectului politic lansat de Călin Popescu Tăriceanu. Oare îndemnul lui Iohannis este valabil şi pentru cei plecaţi după alegerea sa ca preşedinte?

Şi nu a fost singura declaraţie surprinzătoare a liderului liberal. În plin congres, Iohannis a declarat că are mandat să spună că noul partid de dreapta, rezultat din fuziunea cu PDL, se va numi Partidul Naţional Liberal. Un anunţ care a stârnit poate singurul moment de entuziasm din sală, dar care dovedeşte lipsă de respect pentru partenerii de negociere. Astfel de anunţuri se fac de comun acord, pentru a fi găsite acele formulări care să nu lovească foarte tare nici orgoliul democrat-liberalilor. Sigur că brandul PNL este preferabil din mai multe motive şi este evident că liberalii nu ar renunţa la el. Dar asta nu scuză cu nimic lipsa de respect a lui Iohannis.

Primele declaraţii pe care le-a făcut liderul liberal par a avea drept scop mai degrabă destabilizarea dreptei, decât unificarea ei. Dacă Iohannis se va dovedi un nou cal troian, atunci formarea unui parte partid de dreapta care să dea în toamnă preşedintele este un proiect compromis.

Vizualizări: 135

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: