Jos mineritul la Roșia! Sus mineritul în Oltenia!

Stau să mă gândesc ce cred sincer locuitorii din Roșia Montană despre proiectul de exploatare. Ăia neplătiți nici de RMGC (dacă mai există, că doamna Sanda Lungu deja și-a luat vreo două mașini din croșetat șosețele), nici de ONG-urile ecologiste. Tare îmi e că, în virtutea comunismului capitalist (că în acest caz nu e, la urma urmei, o investiție a statului, dar e totuși un mod de a-i ajuta pe cei amărâți), locuitorii sunt de acord. Am o prietenă din Motru care a mers cam în fiecare zi la proteste. E puțin cam confuză. După ce mi-a vorbit un sfert de oră despre cât de nocivă poate fi exploatarea și cât de urât vor arăta munții ăia cu un lac de cianură în mijloc, mi-a zis, tam-nesam:

-       Băi, dar ai văzut ce se întâmplă la Motru? Cică vor să închidă carierele!.

-       Așa, și? Foarte bine că le închid, i-am zis. Tu ai văzut ce urât arată dealurile alea de pe la Bujorăscu din cauza carierelor? Vreau aer curat, vreau verdeață în zonă, mai dă-le dracului de mine! Să facem turism submontan! Ne putem descurca cu niște pensiuni! Nu?

S-a uitat la mine cu o sprânceană ridicată. Perspectiva ca părinții ei să rămână fără serviciu și ea să se apuce, în lipsa fondurilor de acasă, de croșetat prezervativașe în București nu o încânta deloc. Mai grav, intra în conflict cu noua ei identitate ecologistă, de apărătoare a naturii în fața dăunătorilor care vor s-o scormonească între fese și s-o deposedeze de prețioasele-i resurse. S-a prefăcut că nu vede impasul în care se află și-a continuat discuția ignorând evidența. Dar am presat-o câteva zeci de minute. I-am zis: uite, eu sunt un comunist sincer, prefer astmul cu care m-am ales în urma prafului de cărbune din oraș și aspectul jegos al zonei unei vieți chinuite de înfometare, în care m-aș fi hrănit cu roadele naturii din superba mea localitate neatinsă de ororile industrializării. De fapt, ce zic eu localitate? Am fi fost un grup de sălbatici în pădure, că doar n-am fi avut blocuri, canalizare sau electricitate în absența exploatării, nu? Și, după ce i-am de vreo șapte ori întrebarea grea (”E bine că se închid carierele de pe lângă Motru sau nu?”), și-a luat inima în dinți și mi-a răspuns:

-       Da! Foarte bine că se închid! Prefer să mor de foame decât de cancer!

-       Bine atunci, du-te la Motru și mori de foame!

-       Mă duc!

-       Du-te! Spor la treabă!

Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: