Judecată pentru șpagă de 10.000 de lei la Spitalul Județean!

O salariată a celui mai mare spital din județ a fost trimisă în judecată de către procurori într-un dosar deschis acum aproape doi ani și care, la vremea respectivă, a dus la blocarea concursurilor de angajare pe care unitatea sanitară urma să le organizeze. În dosarul respectiv au fost însă reținute trei persoane și s-a vorbit la un moment dat despre implicarea unor nume mult mai grele, dar despre care deocamdată nu mai spune nimeni nimic.

Asistentul medical Daniela Samoilă este singura persoană pentru care procurorii au dispus trimiterea în judecată. Femeia este acuzată de comiterea infracţiunii de trafic de influenţă, în cazul său procurorul solicitând acum și luarea măsurii arestării preventive faţă de aceasta, pe o perioadă de 30 zile. Tribunalul Gorj nu a admis cererea de arestare preventivă, dar anchetatorii pot contesta decizia instanței, Curtea de Apel Craiova putând, în cele din urmă, să admită solicitarea respectivă la fel de bine cum o poate și respinge.

Samoilă este acuzată că a luat bani pentru a intermedia câștigarea unui concurs de către o candidată care dorea să devină angajată a spitalului, șpaga cerută fiind una de 10.000 de lei, o sumă frumușică dacă luăm în considerare faptul că salariații din sistemul sanitar se plâng mereu de faptul că au lefuri mici, nevorbind însă niciodată de ceea ce „pică” pe lângă de la pacienți. „Din rechizitoriul întocmit a rezultat că a pretins şi primit în cursul lunii noiembrie 2012 suma de 10.000 lei de la numita Văcăroiu Mariana, lăsând să se creadă că are influenţă asupra numitei Olariu Nadiana Rozalia - şefa Serviciului Resurse Umane din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Tg. Jiu, promiţând intervenţia sa pe lângă această persoană, pentru a facilita promovarea concursului organizat pentru ocuparea unui post de infirmier în cadrul secţiei de chirurgie a acestei unităţi sanitare”, au informat procurorii.

Ancheta lui Moța

Aranjarea unor concursuri la Spitalul Județean Târgu Jiu în iarna lui 2012 a dus la deschiderea unui dosar răsunător la acea vreme, dosar în care trei salariate ale unității sanitare primeau faimosul „meniu” de 24 de ore. Procurorul Emil Moța a coordonat ancheta și descinderile la spital, ulterior cercetările ajungând la un nivel în care Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj nu mai avea competența, dosarul mutându-se pe la Direcția Națională Anticorupție pentru a ajunge, între timp, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, unde, coincidență sau nu, chiar acum, în perioada de finalizare a cercetărilor, este detașat chiar procurorul Emil Moța!

Mariana Văcăroiu și Nadiana Rozalia Olariu au fost și ele reținute o zi în această anchetă, prima fiind rudă cu inculpata Samoilă. Inițial femeile susțineau că nu știu nimic și că nu au nicio implicare, însă, în cele din urmă, au mărturisit cum Văcăroiu i-a dat 10.000 de lei verișoarei sale pentru ca banii să ajungă la Olariu, ca șefă de resurse umane, pentru a afla ce întrebări urma să aibă la concurs. Anchetatorii aveau indicii că Olariu luase bani și cu alte ocazii, însă despre sumele respective nu s-a mai auzit nimic, deocamdată dosarul fiind disjuns, fiind posibil ca numele grele despre care se vorbea acum doi ani să se regăsească în noua anchetă deschisă de procurori.

„Sus-numita este cercetată pentru comiterea mai multor infracţiuni de luare de mită, prevăzute de art. 254 alin.1 Cod penal, constând în aceea că în cursul lunilor octombrie 2012 – ianuarie 2013 a primit de la Samoilă Daniela şi alte persoane diverse sume de bani pentru a facilita angajarea în funcţiile de infirmier, asistent medical, brancardier şi îngrijitor la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu a diferitelor persoane”, informa la vremea respectivă Parchetul despre implicarea lui Olariu în dosarul șpăgilor de la spital. Acum și ea și Mariana Văcăroiu au primit câte o amendă și urmează să fie martore în ancheta care va continua, fiind de presupus că noul dosar va duce la deconspirarea rețelei care se ocupa cu aranjarea examenelor la cel mai înalt nivel.

Vizualizări: 388

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: