Judecătorii au greşit prejudiciul în cazul lui Potârcă!

Câteva rânduri publicate lapidar pe portalul instanțelor de judecată de către Curtea de Apel Craiova într-un dosar ce îl vizează pe Constantin Ninel Potârcă arată că „Obama de Meteor” a avut dreptate atunci când a susținut că i s-a pus în cârcă un prejudiciu care era prea mare chiar și pentru el.
Eroarea cu pricina e doar de o cifră, dar o cifră care transformă zeci milioane de lei în sute de milioane. «Dispune îndreptarea erorii materiale strecurată în minuta şi dispozitivul deciziei penale nr.237 din 26 iunie 2013 pronunţată de Curtea de Apel Craiova în dosarul nr.8127/95/2011, în sensul că în loc de „181.394.912 lei” va fi „18.139.491,2 lei”», se arată în decizia magistraților din Bănie.
Altfel spus, prejudiciul de aproape 182 de milioane de lei e, de fapt, de 18 milioane, de vreo zece ori mai mic. Chiar și așa, suma tot diferă de ceea ce decisese instanța de fond în acest dosar, Tribunalul Gorj fiind cel care a pronunţat verdictul de bază în procesul respectiv. „Obligă inculpatul Potîrcă Constantin Ninel în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Siatra Prod SRL prin lichidator judiciar SP CAPIV I.P.U.R.L. Tg-Jiu la 168.512.483.955 lei ROL către partea civilă ANAF Bucureşti”, a decis instanța gorjeană. Pentru acest prejudiciu Potârcă primise la Târgu Jiu o condamnare de 3 ani și 6 luni, iar fratele său, Tănase Potârcă, o condamnare de 2 ani și 6 luni. La Curtea de Apel Craiova pedepsele pentru cei doi au crescut la 6 ani și, respectiv, 5 ani, verdict validat apoi și de Înalta Curte de Casație și Justiție. Ulterior pedepsele au fost contopite cu altele pronunțate în alte dosare și fostul candidat prezidențial din 2009 a ajuns să aibă de executat 8 ani de pușcărie. „Vă dați seama ce nedreptate s-a putut face? Mereu am spus că s-a urmărit executarea mea și acum am și dovada. Păi pe prejudiciul de la Târgu Jiu, care nici pe acela nu îl recunosc, am primit o pedeapsă mult mai mică, iar la Craiova, unde s-a produs greșeala, mi-au dublat pedeapsa ca să îmi închidă gura. O să vedeți că sunt procese pe rol prin care arăt că nici în privința prejudiciului luat în seamă la Târgu Jiu lucrurile nu stau așa, dar e nevoie de timp. Mă voi judeca până la CEDO ca să îmi dovedesc nevinovăția, dar până voi dovedi acest lucru probabil voi termina de executat mandatul emis pe numele meu. Eventualele tranzacții pe care anchetatorii le-au considerat acțiuni de evaziune fiscală sunt operațiuni comerciale absolut normale oriunde în Uniunea Europeană. Pe mine au vrut să mă dea de exemplu că sunt ”Regele fierului vechi” și de asta au umblat cu tot felul de înscenări și au reușit să mă bage după gratii”, a declarat Potârcă, fostul candidat la alegerile prezidențiale din anul 2009 aniversându-și duminică ziua de naștere în spatele gratiilor.
Potârcă a fost încarcerat în toamna lui 2014, după ce a primit pedeapsa definitivă în dosarul în care s-a dovedit acum că prejudiciul a fost scris eronat de către instanțele de judecată. Dosarul a vizat modul în care firmele fraților Potârcă au achiziționat la începutul anilor 2000 fostul Combinat Chimic de la Arad, combinat care, ulterior, a fost pus la pământ și vândut bucată cu bucată la fier vechi, statul susținând că nu și-a încasat taxele din tranzacțiile respective.

Vizualizări: 1,077

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: