Jumătate din elevii unor licee refuză să dea bacul

Aproape jumătate din elevii a două licee din judeţul Gorj refuză să participe la examenul de bacalaureat. Bazându-se pe rezultatele proaste de la simulare, dar şi pe faptul că nu vor avea nevoie de diplomă pe viitor, au decis să nu se prezinte la examenul maturităţii. Mare parte dintre elevi au comunicat acest lucru conducerii unităţilor şcolare.

La Colegiul Auto “Traian Vuia” din Târgu Jiu sunt circa 280 de elevi care ar trebui să finalizeze anul acesta studiile liceale. Circa jumătate dintre aceştia au comunicat conducerii unităţii şcolare că nu au de gând să susţină bac-ul în sesiunea din vară. La simularea examenului de bacalaureat din luna martie doar 6 elevi din 122 au reuşit să ia note de trecere la proba de Limba şi literatura română, procentul de promovabilitate fiind de 4,92%. La matematică situaţia a fost una şi mai dramatică, doar un singur elev din cei 121 care au susţinut examen la această materie a luat notă de trecere, promovabilitatea pe colegiu fiind de doar 0,83%.

Conducerea unităţii şcolare spune că mare parte dintre cei care nu se vor prezenta la examenul maturităţii sunt elevii de la seral, care se mulţumesc cu un certificat de absolvire. “Jumătate cred că se vor prezenta la examenul de bacalaureat. Elevii de la seral nu se vor înscrie la bacalaureat, le este teamă că nu vor promova. N-au promovat nici la simulare şi nici nu s-au prezentat la pregătirile pentru bac organizate de şcoală. Ei au nevoie de certificat de absolvire a unui liceu, lucrează deja. Nu au nevoie de examenul de bacalaureat. Au făcut liceul ca să aibă acest certificat de absolvire”, a declarat Alina Dănăricu, directorul Colegiului Auto “Traian Vuia”.

Situaţie asemănătoare la Liceul din Tismana

La Liceul Tehnologic Tismana, este aceeaşi situaţie. Circa 15-20 de elevi din cei 46 de absolvenţi de anul acesta nu vor susţine examenul de bacalaureat. La simularea examenului doar 5 elevi din 42 au luat note de trecere la proba de limba şi literatura română, promovabilitatea fiind de 11,90%. La matematică, doar 2 din cei 39 de elevi care au susţinut proba au şi promovat-o. Media per liceu la această materie este de 5,13%. “Sunt 46 de elevi care finalizează studiile anul acesta. O clasă este cu profil turism - servicii, cealaltă clasă este de mecanică. Cei de la mecanică au rezultate mult mai slabe şi acolo s-ar putea să fie probleme. Situaţia şcolară nu a fost încheiată, ca atare nu ştim exact câţi vor reuşi să promoveze. Unii dintre ei, circa 15-20, nu au intenţia de a participa, datorită rezultatelor slăbuţe pe care le-au avut de-a lungul timpului. Unii preferă să se mai pregătească, alţii se mulţumesc doar cu certificatul de competenţă profesională, respectiv cu diploma de absolvire a celor 12 clase”, a precizat Camelia Băltărete Duca, directorul Liceului Tehnologic din Tismana.

Mai puţine lucrări, mai puţini evaluatori

Conform datelor comunicate Inspectoratului Judeţean (ISJ) Gorj de către liceele din judeţ, circa 600 de absolvenţi de anul acesta, dar şi din promoţiile anilor trecuţi, vor susţine examenul de bacalaureat. Numărul cadrelor didactice din cele 16 centre de evaluare de la nivel judeţean va fi determinat de numărul lucrărilor. Ca atare, dacă vor participa mai puţini elevi la examenul de bacalaureat şi numărul profesorilor evaluatori va fi mai mic. “Numărul de profesori evaluatori şi profesori asistenţi va depinde de numărul de elevi înscrişi. În general se corectează un număr de 100 de lucrări. Se primeşte un pachet de 50 de lucrări, după aceea al doilea corector preia setul celuilalt”, a comentat Georgeta Popescu, purtător de cuvânt ISJ Gorj. 

ÎNSCRIERI

Înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen se desfăşoară în perioada 27-31 mai.

Vizualizări: 175

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: