Justiţia, la răscruce

Azi vor fi anunţate numele celor două propuneri pentru funcţiile de procuror general şi procuror şef la DNA. Ministrul formulează propunerea motivată de numire pentru fiecare dintre funcţiile de conducere, pe baza aprecierilor proprii, în urma evaluării înscrisurilor depuse de către procurorii participanţi la selecţia pentru funcţia respectivă şi a îndeplinirii de către fiecare procuror participant la selecţie a standardelor de evaluare a interviului. Potrivit legii, numirea procurorului general şi a procurorului şef al DNA se face de către preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul consultativ al Consiliului Superior al Magistraturii.

Mandatul celor doi este de trei ani şi poate fi reînnoit o singură dată. Mandatul Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror general al României a expirat în 2 octombrie, iar cel al şefului DNA, Daniel Morar, a încetat în luna februarie, urmat fiind de mai multe prelungiri. Pentru Europa şi mai ales pentru americani se pare că persoanele care vor ocupa aceste funcţii sunt atât de importate pentru funcţionarea corectă a statului de drept, încât ambasadorul Americii la Bucureşti a declarat că de numirea celor doi va depinde inclusiv parteneriatul nostru strategic cu SUA. Sigur, poate unii pot spune că ambasadorul este pe finalul mandatului şi-şi poate permite să spună mai mult decât are trebui, dar eu nu cred în varianta asta. Ori de câte ori s-au întâmplat derapaje politicienii români de toate culorile nu s-au cuminţit decât după o vizită scurtă a ambasadorului la una din părţile gâlcevii. Aşa că declaraţiile acestuia mi se par mai mult o ameninţare decât o recomandare, că s-o fi săturat anul acesta omul de tot felul de recomandări pe care n-a mai prididit să le facă când unora când altora. 

Ce s-a întâmplat marţi în Parlament, când USL şi-a dat mâna şi l-a apărat pe senatorul Mircea Diaconu de  ieşitul pe uşa din dos, este o dovadă clară pentru cei care ne privesc că nu ne pasă de lege, ci mai degrabă de fărădelege şi că alunecarea spre dictatură este un lucru aproape ireversibil. Nu este posibil ca în cazul în care există o hotărâre definitivă şi irevocabilă care spune că Mircea Diaconu a fost incompatibil la un moment dat, fapt ce duce la pierderea demnităţii publice pe care o deţine, parlamentarii români să se situeze mai presus de lege şi să o ignore! Cu asemenea exemplu nu cred că vom convinge pe nimeni că suntem ceea ce declarăm, din moment de facem ceea ce ne taie capul. În loc să fie atent la ce fac parlamentarii din alianţa pe care o copilotează, se plimbă ţanţoş cu preşedintele Parlamentului European pe la Tg Jiu aburindu-l că-l plimbă în capitala culturală regională. Aşa o fi! Iar dacă Ponta este şi vrea să mai fie deputat de Gorj se cheamă că  e cult în cap şi nu ştim noi?! Mă miram de ce Călinoiu şi Cârciumaru au insistat atâta să se mute sediul C.E. Oltenia  la Tg Jiu!  Se îngreţoşaseră de  atâta cultură şi-şi doreau puţin praf de cărbune.

Vizualizări: 138

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: