Khraibani, despre plecarea medicilor: E o situaţie foarte tristă

Deputatul PSD Camelia Khraibani nu vede cu ochi buni situaţia Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, care a rămas în nici o jumătate de an fără 14 medici. Parlamentarul spune că nu va fi uşor pentru managerul unităţii spitaliceşti să ocupe locurile rămase libere după plecarea cadrelor medicale şi că un ajutor ar putea veni din partea autorităţilor care ar putea asigura anumite facilităţi pentru ca medicii să nu mai migreze în mediul privat. 

Reporter: Cum comentaţi faptul că tot mai mulţi medici pleacă de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu?

Camelia Khraibani: E o situaţie tristă. E într-adevăr foarte trist, eu ştiu ce înseamnă să-ţi plece un medic sau mai bine zis, ştiu ce înseamnă să încerci să aduci un medic. Sunt o grămadă de drumuri făcute, promisiuni care într-un final, dintr-un motiv sau altul, în cele mai multe cazuri nu sunt respectate. Ştiu de când am încercat să aducem medici la Motru, din diferite motive, fie legat de distanţă, de locuinţă, din diverse motive, care până la urmă sunt pertinente dacă le priveşti atent, şi îmi dau seama ce situaţie dramatică este acum la spitalul din Târgu Jiu. Eu nădăjduiesc totuşi că, cu o implicare susţinută, se vor găsi. Sunt avantaje,mai ales într-un spital judeţean, este aparatură mai multă faţă de un spital orăşenesc şi cred că va fi o perioadă de luptă susţinută pentru manager ca să-şi găsească oameni să înlocuiască aceste pierderi.

Rep.: Care credeţi că sunt motivele pentru care au decis medicii să plece de la acest spital iar alţii au în plan să facă acest lucru?

C.K.:În faţa unei cereri de plecare în mediul privat nu ai ce să faci. Este foarte clar, în mediul privat se câştigă mai mult. Nu trebuie să găsim nişte motive, omul pleacă acolo unde se câştigă mai mult, în baza cunoştinţelor sale, a experienţei, câştigă mai mult şi asta este, la aceeaşi muncă, mai mulţi bani.

Rep.: Credeţi că ar fi oportună o mai mare implicare din partea managerului privat al spitalului?

C.K.:Nu pot să comentez în vreun fel din moment ce nu ştiu ce a făcut, probabil că a întins antene, sunt convinsă, şi încercă să aducă oameni. Este greu şi o să treacă un timp până îi va găsi. Nu este simplu cât să zici că săptămâna viitoare mă duc şi aduc înapoi 14 medici.

Rep.: Autorităţile judeţene ar putea contribui în vreun fel la păstrarea medicilor în sistem?

C.K.: În principiu, autoritatea locală ajută atunci când se implică legat de locuinţe, de mici facilităţi, care fac ca postul să fie tentant. Contează pentru că, omul atunci când vede dotările pe care le are spitalul, sau faptul că are şi apartament, sunt nişte avantaje şi pot deveni tentante posturile, altfel... E o muncă în echipă şi de aceea spun că autorităţile pot ajuta. 

Vizualizări: 119

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: