“L-am considerat pe dl. Lemnaru un garant al menținerii casei tatălui meu într-o bună stare, așa cum ne-a promis!”

Vineri, 28 februarie a.c. am publicat un amplu interviu cu Dr. Constantin Lupescu (Wolf), referitor la interesul omului de afaceri Călin Lemnaru de a demola cea mai frumoasă casă de pe Axa Brâncuși, ce a aparținut tatălui interlocutorului nostru, medicul Constantin Lupescu, cetățean de onoare al Târgu Jiului, din 1996. Întrucât interviul a generat numeroase comentarii postate de cititorii ziarului nostru pe www.pandurul.ro, Dr. Constantin Lupescu (Wolf) a revenit cu unele precizări suplimentare, pe care le redăm în continuare.

„Tatăl meu, Dr. Constantin Lupescu, a cumpărat locul de casă în 1937, de la Romulus Argeșanu, căsătorit cu o descendentă a Generalului Magheru. Dânșii au consimțit la vânzarea acelui teren. Casa generalului Magheru nu mai exista de mult acolo.

În 1944, tatăl meu a achiziționat un teren de 3335 mp în spatele casei, cu fațada spre Calea Eroilor. În timpul regimului de teroare comunist, pe acest teren s-au construit în mod abuziv clădirea T.R.C.L. și o aripă a spitalului T. Vladimirescu. Tatăl meu nu a putut să se opună. Domnia sa a decedat în anul 2003.

Desigur  că,  după moartea tatălui meu, noi, ca moștenitori, ne-am gândit adeseori și la posibilitatea donației, a unui parteneriat cu primăria municipiului Tg-Jiu, sau alte instituţii caritative. În anul 2007 am aflat, însă, cu stupefacție că, în lipsa noastră, clădirea care se află pe el împreună cu un teren aferent în suprafață de 1368 mp, ce ne aparține nouă, a fost înstrăinat în mod fraudulos de instituția CITEX, cu asentimentul organelor puterii locale, pentru suma de 3.8oo.ooo lei (circa 9oo.ooo euro), și vândut D-lui Subprefect al județului, Eugen Vâlceanu, respectiv firmei SC Trefo SRL Fărcășești, deși terenul fusese deja dat de tatăl meu spre notificare la primărie încă din 2001. Nici până astăzi nu am primit niciun fel de despăgubiri.

Ca urmare a acestei a doua "naționalizări", de data aceasta într-o Românie liberă (pe prima am suferit-o în 1950, când ni s-a luat casa în mod ilegal), ne-am distanțat de proiectul de parteneriat, încrederea în organele puterii locale fiind definitiv pierdută. Așa se face că în anul 2009 (anul 2006 a fost eronat menționat în textul interviului), casa a fost înstrăinată D-lui Lemnaru, pe care atunci l-am considerat un garant pentru menținerea casei într-o bună stare, spre folosirea proprie sau  ca o instituție de utilitate publică, creșă de copii, aşa cum ni s-a promis!

Deși nu ne mai aparține, casa este o mândrie pentru oraș, o casă istorică dar și cu o deosebită  arhitectură, și îndeplinește toate condițiile pentru declararea ei ca monument istoric  și, restaurată, după distrugerea ei sistematică, se va încadra armonios în perimetrul operelor marelui nostru sculptor gorjean, Constantin Brâncuși.

Dr. med. C. Lupescu (Wolf)

Vizualizări: 209

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: