La Bîlteni se lasă cu arestări

Comuna Bîlteni a devenit un reper pe harta ţării, după ce sute de localnici au fost chemaţi la audieri în dosarul fraudării referendumului. Patru din cinci oameni ieşiţi de la audieri spuneau ieri presei că nu au fost la vot şi nu îşi explică de ce apar pe liste ca prezenţi. Au fost oameni care s-au prezentat la audieri în numele copiilor lor plecaţi demult în străinătate. Erau revoltaţi nu de acţiunea procurorilor, aşa cum ne-am obişnuit să vedem pe toate posturile de televiziune, ci de faptul că s-a votat în numele lor şi al copiilor lor plecaţi din ţară.

Cred că, pentru prima dată în România, se lasă cu arestări pentru fraudă electorală. Nu e prima dată când se fură la vot, nici măcar prima dată când se fură masiv. E prima dată când procurorii fac o anchetă temeinică. Şi e prima dată când au furat numai unii, pentru că ceilalţi au boicotat referendumul.

Bîltenii de Gorj şi Lepşa de Vrancea par a fi reperele fraudei la vot, cel puţin dacă ne luăm după mediatizarea celor două cazuri. Dar, la finalizarea anchetei s-ar putea să avem surprize mari şi arestări sonore. Procurorii, cel puţin aceia care se ocupă de ancheta de la Bîlteni, nu par să se lase intimidaţi, chiar dacă ieri au fost nevoiţi să ajungă la locul audierilor în duba poliţiei, escortaţi de „mascaţi”.

Primii care riscă arestarea sunt chiar membrii comisiilor din secţiile de votare, unii dintre ei reprezentanţi ai partidelor, alţii jurişti. Oricine a fost la votare a văzut cum funcţionează lucrurile. Fiecare membru al secţiei de votare are în grijă câteva pagini din listele permanente, în ordine alfabetică. Va fi extrem de simplu pentru procurori să afle cine din secţia de votare se face responsabil pentru semnăturile în plus. Aceştia vor fi primii vinovaţi, dar vor urma complicii, cei care i-au lăsat să bage voturile în urnă, iar apoi peştii cei mari, cei care i-au instigat să comită frauda. Dosarul fraudelor de la referendum poate ajunge la primari, la lideri judeţeni de partid, la lideri naţionali. Pentru că nu s-a furat izolat, prin câte o secţie de votare. S-a furat masiv, pe un semnal secret – Cod portocaliu -  transmis de la Bucureşti în audio-conferinţa USL, preluat în judeţe şi transmis mai departe prin SMS, în secţiile de votare.

Dosarul Referendumul, atunci când va fi soluţionat, va demonstra dacă în această vară am avut sau nu de-a face cu o lovitură de stat. Ceea ce fac procurorii la Bîlteni şi în alte zeci de localităţi din ţară va da doar o dimensiune a furtului şi a modalităţilor de fraudare. Pentru a demonstra lovitura de stat este nevoie de mult mai mult, dar sunt semnale că dosarul e beton.

Vizualizări: 159

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: