La circ, un accident penal

Nu am statistici clare, dar cred că pot să afirm fără teama de a greși că românilor nu le prea place teatrul. Le place circul, e drept, dar nu în corturi și nu cu acrobații, ci la televizor și cu silicoane. Cât despre teatru, pe acesta îl gustă, de asemenea, atunci când este jucat în contexte mai realiste. De pildă, în politică. Am mai evocat aici patetica scenă (buni actorii, altfel) din campania din 2004, atunci când Theodor Stolojan i-a cedat ștafeta la președinție unui Traian Băsescu înlăcrimat ca un aligator, invocând o presupusă boală. Momentul a fost de geniu, foarte probabil hotărâtor în victoria complet neașteptată a lui Traian Băsescu, într-un moment în care Adrian Năstase avea totul de partea lui (spre comparație, înfrângerea lui Geoană de la următoarele alegeri a părut chiar floare la ureche).

O punere în scenă asemănătoare ar trebui să se producă acum la PNL. Nu e nevoie de mult decor și butaforie, o masă și două scaune probabil vor, ca și la faza pomenită anterior, suficiente. La masă, normal, Crin și Johannis. Doar că de data asta nu robotul va fi cel bolnav (chiar, ați sesizat că Johannis vorbește sacadat și cu gura încleștată, fix ca Stolojan?), ci păpușa Chucky. Adevărul este că Antonescu pare cam nedormit în ultima perioadă. I s-ar putea găsi imediat vreo 3-4 boli de care să fie bolnav sau pur și simplu să se spună că este extrem de surmenat până facem mișcarea cea mare: la atâția ani după Carol I și restul expaților veniți pe tron, punem încă un neamț la conducerea țării. Ce să-i zici lui Johannis? Până și dreapta românească ar putea împăcată să se strângă în jurul unei figuri atât de pașnice (asta ca să nu zic direct insipide). În orice caz, sondajele vor demonstra, cred, că are șanse mult mai mari decât Antonescu.

Între timp, în partea cealaltă, se negociază intens pentru ieșirea pe piață cu un cuplu tare: Ponta președinte + Isărescu premier. Dacă negocierile se vor solda cu acceptul actualului guvernator să facă echipă cu Victoraș, s-a zis cu dreapta românească. PSD-ul va câștiga din nou alegerile prezidențiale ca pe vremuri, în Duminica Orbului.

Vizualizări: 138

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: