La trei zile după alegeri, primele tăieri salariale la CE Oltenia

Declaraţiile conducerii Complexului Energetic Oltenia, dar şi ale liderilor USL în timpul campaniei dezminţeau orice informaţie referitoare la posibile reduceri salariale sau de personal. Minunea a mai ţinut trei zile, iar pe masa de negociere a contractului colectiv de muncă din CEO a fost pus un proiect de buget care prevede că celebra armonizare se face tăind de la unii şi punând la alţii. După ce subiectul a ajuns în presă, iar unii lideri de sindicat au plecat de la negocieri, ieri, administraţia a promis că va prezenta un alt buget, favorabil salariaţilor din CEO.

Sindicatele din minerit şi energie au fost la un pas de declanşare a conflictului de muncă, nemulţumite de propunerile de buget pe care CE Oltenia le-a adus la negocierile pentru contractul de muncă. Sindicaliştii din FNME s-au reunit în şedinţă internă pentru a stabili următorii paşi în negocierea CCM. „Nici nu trecură alegerile că deja vin cu tăieri. Vor să reducă prima de vacanţă cu 30%. Altă problemă la biletele de tratament, unde salariatul suporta 35%, iar compania 65%. Acum vor să suporte angajatul 65% şi compania 35%. Dacă nu renunţă la aceste tăieri o să urmăm calea legală pentru declanşarea conflictului de muncă“, a declarat Constantin Mitrescu, lider de sindicat la Termocentrala Rovinari. 

„Bugetul prezentat este inacceptabil“

Practic, celebra armonizare pe care vrea să o facă Laurenţiu Ciurel este realizată prin adunarea tuturor veniturilor şi împărţire la numărul de salariaţi. Astfel, primii care pierd sunt salariaţii de la complexuri, care aveau salarii mai mari. „Bugetul prezentat de administraţie este inacceptabil. Veneau cu o propunere de diminuare a drepturilor salariale, lucru care ne revoltă“, a completat sindicalistul Marin Golea.  

Ieri, înainte de negocierea cu administraţia, sindicaliştii din Federaţia Naţională „Mine-Energie“ au fost convocaţi de preşedintele Marin Condescu. Orice i-a sfătuit acesta pare să-i fi „întors din drum“ pe cei din administraţia CEO. 

„Lucrurile s-au calmat. Negocierile vor fi reluate luni pentru că trebuie şi au promis că vor veni cu mai multe variante de buget. Noi mergem pe principiul-nici un salariat să nu piardă. Sunt unii care au salarii mai mari decât alţii, dar că aceştia vor câştiga mai puţin e una, dar nu trebuie să piardă“, a spus Constantin Mitrescu.

Şi Ilie Păunescu de la sindicatul Carierei Berbeşti aşteaptă noul buget. Şi el, ca şi ceilalţi, nu va accepta tăieri din drepturile deja câştigate ale salariaţilor. 

Sindicatele nu pierd banii

Interesant este că în presa locală a apărut informaţia potrivit căreia sindicaliştii au părăsit sala de şedinţe din cauza propunerii „indecente“ a administraţiei CEO, de a reduce din banii acordaţi sindicatelor pentru urmărirea şi derularea contractului de muncă. Este vorba despre acel 7,5 la mie din fondul de salarii. În urmă cu un an a mai fost o încercare a Sucursalei Turceni a le lua sindicatelor aceşti bani, însă procesul respectiv a fost dat uitării.  

Sindicaliştii Mitrescu şi Golea au dezminţit această informaţie: „Aceşti bani sunt prinşi în buget. Este o diversiune“.

PROPUNERI

Liderul Mitrescu a menţionat că sindicatele au propus variante pentru ca aceste economii să nu fie făcute din banii cu munca vie, ci din sumele date la bugetul de stat. Lunar, CEO virează în bugetul statului zeci de milioane de lei, iar Mitrescu spune că există variante legale pentru ca banii daţi la stat să fie mai puţini.

BANI PENTRU POLUARE

Compania energetică trebuie să facă tot felul de reduceri pentru a strânge „bani pentru poluare“. Problema Complexului Energetic Oltenia este achiziţionarea certificatelor verzi. Deşi la toate termocentralele se lucrează la retehnologizarea grupurilor energetice, numărul certificatelor cu ajutorul cărora „plătim“ poluarea făcută de blocurile vechi este tot mare şi sumele plătite sunt exorbitante. Pentru 2013, compania va trebui să cumpere certificate verzi de circa 700 de milioane de lei.

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: