Laurian Stănchescu: Am dovada că Brâncuşi voia să fie îngropat în România

Scriitorul Laurian Stănchescu a găsit documentul care atestă că sculptorul Constantin Brâncuşi şi-a dorit să revină în ţară, însă a fost refuzat de statul român, în perioada socialistă. Acesta a început deja demersurile pentru ca Brâncuşi să-şi dobândească cetăţenia română post-mortem. Laurian Stănchescu va prezenta la Paris documentul datat din anul 1951. Primarul Parisului i-a confirmat că nu se va opune deshumării osemintelor lui Brâncuşi, aflate în prezent în cimitirul Montparnasse.

Demersurile pentru repatrierea osemintelor marelui sculptor Constantin Brâncuşi se apropie de sfârşit. Asta pentru că scriitorul Laurian Stănchescu a intrat în posesia unui document care demonstrează  că Brâncuşi şi-a dorit să fie înhumat în ţară. Este vorba despre un proces verbal întocmit în anul 1951 din care reiese că statul român, în perioada socialistă, nu a aprobat cererea artistului de a reveni pe meleagurile natale. Ba mai mult, a fost descoperit un testament prin care este exprimată dorinţa lui Brâncuşi de a se întoarce acasă. Testamentul se află în arhiva Bisericii Române din Paris, Laurian Stănchescu purtând discuţii în acest sens cu Patriarhul României, Preafericitul Daniel. “Am reuşit să găsesc după 61 de ani un document dispărut din arhivă. Cu ajutorul acestui act vom demonstra că Brâncuşi a vrut să vină în ţară şi că a acceptat cetăţenia franceză în anul 1952 ca să-şi protejeze opera, după ce a fost refuzat de către statul român”, a declarat Laurian Stănchescu.

Francezii nu ştiau că Brâncuşi e român

În paralel cu demersurile făcute pentru repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuşi, Laurian Stănchescu a început o iniţiativă inedită pentru redobândirea cetăţeniei române post-mortem a artistului gorjean. Stănchescu a precizat că francezii nu ştiau că Brâncuşi e român. “Am discutat cu mai mulţi jurnalişti francezi şi nici unul nu ştia că Brâncuşi este român. Am demarat o iniţiativă prin care voi încerca redobândirea cetăţeniei române post-mortem pentru Constantin Brâncuşi”, a declarat Laurian Stănchescu.

Scriitorul va pleca la Paris în cel mult 10 zile pentru a prezenta autorităţilor ultimele documente care atestă dorinţa lui Constantin Brâncuşi de a reveni în ţară. “Pe lângă documentul datat în anul 1951 voi prezenta şi cererile descendenţilor sculptorului prin care  solicită repatrierea osemintelor. Pentru francezi această acţiune este doar o chestiune administrativă şi nimeni nu se va opune când rudele cer repatrierea şi când există documente care atestă dorinţa artistului. În acest sens, am primit deja acordul primarului din Paris. După atâtea demersuri am ajuns la concluzia că dacă mergi până la capăt cu o nebunie lucidă reuşeşti”, a menţionat Laurian Stănchescu.

Vizualizări: 158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: