Laurian Stănchescu vrea să fie primar la Târgu Jiu

Poetul Laurian Stănchescu, cel care a iniţiat campania de repatriere a osemintelor lui Constantin Brâncuşi pe meleagurile natale ale marelui sculptor, a declarat ieri că doreşte să intre în cursa pentru Primăria Târgu Jiu la alegerile din 2016. Cu trei ani înainte de data alegerilor, acesta devine primul candidat care îşi anunţă o astfel de candidatură cu atâta timp înainte de scrutin. El şi-a motivat decizia prin faptul că autorităţile locale nu l-au sprijinit în demersurile sale de a-l repatria pe Brâncuşi la el acasă.

Stănchescu spune că va rămâne independent şi că nu se va implica în nici un partid politic, motiv pentru care îi şi arată cu degetul pe Florin Cârciumaru şi Ion Călinoiu atunci când vine vorba să îşi exprime nemulţumirile pe care le are. Una dintre supărările sale porneşte de la faptul că rude ale lui Brâncuşi, urmaşi ai marelui sculptor, care trăiesc inclusiv la Târgu Jiu, nu doar la Hobiţa, nu au fost chemate niciodată, spune acesta, la manifestările ce sunt organizate în memoria maestrului. În plus, primarul municipiului şi şeful Consiliului Judeţean nu ar fi susţinut demersurile făcute de poet pentru aducerea de la Paris a osemintelor lui Brâncuşi.

Cârciumaru şi Călinoiu nici nu ar fi avut prea multe de făcut în direcţia aceasta atâta timp cât Stănchescu a discutat direct cu premierul Victor Ponta pentru ca Guvernul să susţină iniţiativa sa. Poetul-candidat afirmă că prim-ministrul s-a ţinut de cuvânt, conform sloganului din campania electorală, şi există deja o firmă de avocatură contractată la Paris care face demersuri pentru ca osemintele lui Brâncuşi să fie cerute Primăriei Parisului în vederea repatrierii. O rudă a lui Brâncuşi, ştiută de Stănchescu, ar urma să depună în mod oficial cererea de repatriere, doar în cazul unui răspuns negativ al autorităţilor franceze fiind cazul pentru o contestaţie şi o judecată în instanţele de la Paris.

A fost ameninţat ca să îl lase în pace pe Brâncuşi

Laurian Stănchescu a precizat ieri, într-o conferinţă de presă, că decizia de a candida la Primăria Târgu Jiu a luat-o şi pe fondul unor ameninţări pe care le-a primit în ultima vreme atât el, cât şi un strănepot de-al lui Brâncuşi. Amândoi au fost „sfătuiţi” să-l lase „în pace” pe Brâncuşi, Stănchescu menţionând că nu va renunţa la campania pe care a iniţiat-o, nesperiindu-se de „sfaturile” primite. El afirmă că nu doar primarul şi şeful judeţului nu s-au implicat în campania sa, ci şi soţia este gata să-l lase baltă după ce a cheltuit din buzunarul propriu peste 35.000 de lei pentru un vis greu de realizat. Acum artistul îşi încearcă norocul cu o acţiune inedită pentru Târgu Jiu, joi dorind să organizeze în Parcul Central o acţiune de consultare a gorjenilor cu privire la problema Brâncuşi. El speră ca la Masa Tăcerii să vină cât mai mulţi oameni cu care să discute despre aceste subiecte, în vară având în plan un nou drum spre Paris, pe care să-l parcurgă pe jos în speranţa că astfel va sensibiliza autorităţile franceze şi osemintele marelui sculptor vor fi repatriate mai repede.

Vizualizări: 171

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: