Lege pentru sprijinul energiei din surse regenerabile

Parlamentul a aprobat ieri o lege în favoarea verzilor din piaţa de energie. După aprobarea acestei legi, verzii nu trebuie să mai aştepte avizul Comisiei Europene pentru centralele de 125 de MW, ci pot solicita o nouă acreditare care să le permită să beneficieze de schema de certificate verzi.

Potrivit actului normativ, producătorii de energie şi operatorii economici pentru care nu au fost emise decizii individuale de autorizare din partea Comisiei Europene, în termenul de 24 de luni de la data acreditării, din motive neimputabile lor, pot solicita ANRE o nouă acreditare temporară pentru a beneficia de numărul de certificate verzi. Noua acreditare temporară este valabilă până la data emiterii deciziei de autorizare din partea Comisiei Europene. În cele 24 de luni, cât dura perioada în care se poate lua avizul de conformitate de la Comisia Europeană, producătorii nu primeau sprijinul prin certificate verzi. Legea a fost aprobată fără să fie informată Comisia Europeană, spun surse. Guvernul a modificat Legea nr.220/2008 a energiei regenerabile de peste zece ori, prin ordonanţă de urgenţă şi prin hotărâre de Guvern.

Preţuri reglementate pentru verzi

Actul normativ introduce un nou articol potrivit căruia doar operatorii economici care au instalaţii cu putere mai mare de 250 MW trebuie să întocmească documentaţie pentru sprijinul Comisiei Europene. O altă măsură care vine în sprijinul producătorilor de energie din surse regenerabile cu puteri instalate mai mici de 500kW/centrală este instituirea unei scheme de ajutor de stat prin preţuri reglementate, cu respectarea legislaţiei Comisiei Europene în domeniu. În cazul producătorilor cu puteri instalate cuprinse între 0.5MW şi 3 MW, aşa cum sunt majoritatea producătorilor din surse regenerabile, va fi posibilă încheierea de contracte bilaterale de vânzare/cumpărare a energiei negociate direct. ”Adoptarea legii vine în sprijinul producătorilor de electricitate din surse regenerabile şi era aşteptată de aceştia ca o reală gură de oxigen. Mulţi dintre operatorii economici, producători şi furnizori de energie electrică din surse regenerabile, se aflau, spre exemplu, în situaţia de le expira acreditările temporare, iar acest lucru ar fi avut un puternic impact negativ asupra situaţiei lor financiare şi ar fi destabilizat piaţa certificatelor verzi. Noua lege protejează împotriva unor astfel de situaţii”, a declarat Andrei Gerea, Ministrul Energiei.

Vizualizări: 131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: