Legea de înfiinţare a companiilor energetice, pe masa Guvernului

Proiectul de hotărâre de guvern prin care actuala putere va înfiinţa două noi companii energetice, cu influenţe directe asupra Olteniei şi, mai ales a Gorjului, este gata. Documentul urmează să fie luat azi în discuţie, după ce, cu câteva săptămâni în urmă a fost amânat, Ministerul Justiţiei având unele completări de făcut.

Şedinţa de Guvern de azi este programată să înceapă tocmai la ora 18.00, fiind foarte probabil ca decizia pentru înfiinţarea celor două companii energetice să fie luată târziu în seară. Deocamdată, singurul lucru cert este acela că proiectul de act normativ privind constituirea celor două companii naţionale în sectorul energetic a fost finalizat şi poate fi aprobat în şedinţa de azi a Guvernului, după cum au declarat agenţiei Mediafax surse oficiale. "Documentul care înfiinţează cele două companii, discutat şi în şedinţa CSAT, este finalizat şi poate fi aprobat luni de Guvern", au arătat sursele.

Zilele trecute proiectul de înfiinţare a celor două societăţi energetice naţionale, Electra şi Energetica, a fost prezentat şi aprobat în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

Fostul şef de campanie al lui Traian Băsescu în Gorj, Ionel Manţog, membru în structurile de conducere ale unităţilor din minerit şi energie, a spus de mai mult timp că înfiinţarea noilor companii energetice este un proces ireversibil. "Procedurile pe care le prevede legea 31 din 1990 privitoare la societăţile comerciale şi constituire a companiilor au fost deja demarate încă de anul de trecut. Hotărârea de Guvern nu este un act obligatoriu, prevăzut de legea 31. De aceea, neadoptarea hotărârii de guvern în această săptămână nu întârzie cu nimic procesul aflat oricum în desfăşurare. Important este ca adunările generale ale acţionarilor, consiliile de administraţie şi conducerile executive ale tuturor societăţilor comerciale implicate în procesul de constituire a noilor companii să urmeze în ritm rapid paşii prevăzuţi de lege. Hotărârea de guvern are în principal rol politic şi de consfinţire a unor eventuale strategii de viitor", spunea Manţog la începutul lui 2010, el fiind printre puţinii politicieni care a pledat constant în ultimii ani pentru această reorganizare a sistemului energetic.

ELECTRA

Proiectul de hotărâre de guvern stabileşte că prima companie naţională, denumită Electra, va avea în structură complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova cu sucursalele sale, Nuclearelectrica, sucursalele Hidroelectrica din Râmnicu Vâlcea, Sibiu şi Târgu Jiu, filiala Hidroserv din cadrul Hidroelectrica şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia.

ENERGETICA

A doua companie naţională, denumită Energetica, va fi înfiinţată prin fuziunea filialelor Electrocentrale Deva şi Electrocentrale Bucureşti din cadrul Termoelectrica şi va avea în structură sucursala Paroşeni şi Termoserv Paroşeni din Termoelectrica, filialele Hidroelectrica din Bistriţa, Buzău, Cluj, Curtea de Argeş, Haţeg, Porţile de Fier, Oradea, Sebeş şi Slatina, precum şi părţi din Compania Naţională a Huilei, care se divizează.

Vizualizări: 114

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: