Legea educaţiei, articol pentru plagiatori

Ponta a sfârşit anul 2014 arătând că nu a învăţat nimic din eşecul de la prezidenţiale, deşi susţine contrariul. Premierul a modificat legea educaţiei prin ordonanţă de urgenţă, în folosul propriu. Mai exact, a strecurat acolo un articol care să îi permită să renunţe la titlul de doctor. Pe care l-a obţinut prin plagiat, adică prin furt intelectual. Cum furtul se pedepseşte cu închisoarea, Ponta a folosit instituţiile publice pentru a-l acoperi. Vrând să pară că se reformează, Ponta a anunţat acum câteva zile că renunţă la titlul de doctor. Fără să spună explicit că l-a obţinut prin fraudă. Numai că, ce să vezi, legea românească nu prevede renunţarea la titlul de doctor, ci doar retragerea acestuia pentru motiv de fraudă. Că doar nici un om normal la cap, care a muncit zece ani să-şi ia doctoratul, nu renunţă apoi din senin. Pentru că trebuia să iese cumva din încurcătură, Ponta, profitând de calitatea politică pe care o are, a modificat legea doar pentru folosul lui personal.

Ponta nu este singurul plagiator din România, ţara unde anual se acordă în jur de cinci mii de titluri de doctor. Cred că sunt zeci de mii de doctori cu plagiat în România. Măcar dacă ar profita fiecare de „legea Ponta” şi ar cere retragerea titlului. Educaţia este un domeniu vital pentru ţara noastră, dar lipsa de finanţare nu este cea mai mare problemă cu care se confruntă. Faptul că universităţile sunt fabrici de diplome, iar şcolile în general fabrici de şomeri sunt probleme care trebuie rezolvate. Nu cu bani, ci prin înlăturarea impostorilor din şcoli.

Soluţia corectă nu este însă „amnistierea plagiatorilor”, cum au numit ieri jurnaliştii acţiunea lui Ponta. Corect ar fi să fie pedepsiţi. Există programe performante de depistat plagiatele. Ministerul Educaţiei, dacă nu ar fi condus de un ministru care a ajuns acolo pentru că a acoperit plagiatul lui Ponta, ar putea cumpăra un astfel de program. Nu zic neapărat să fie băgaţi la închisoare plagiatorii, aşa cum prevede legea. Dar nu trebuie lăsaţi să se mai apropie de şcoli şi universităţi. Furtul intelectual este mai grav decât furtul de găini. Plagiatorii nu au furat de foame, ci din impostură, din dorinţa de a parveni.

Ştiu că în campania electorală, profesorul Iohannis critica plagiatul lui Ponta. Acum, coabitează, îşi zâmbesc, înţeleg că de dragul ţării. Nu zic să aibă o relaţie conflictuală, dat atunci când Ponta abuzează o lege importantă, a educaţiei, în interes personal, vreau ca fapta să fie taxată prompt de preşedinte.

Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: