Legea insolvenţei personale scumpeşte creditarea

Legea falimentului personal ar putea avea efecte negative asupra sistemului bancar, determinând creşterea costurilor de creditare pentru persoanele fizice. Propunerea legislativă le permite persoanelor fizice să invoce falimentul personal pentru a acoperi datoriile faţă de o anumită instituţie prin lichidarea bunurilor pe care le deţin.

Potrivit proiectului care a trecut de Senat,  debitorul care cu bună credinţă a cerut şi a acceptat deschiderea procedurii insolvenţei va putea fi descărcat total sau parţial de datoriile anterioare sau ulterioare deschiderii procedurii, dacă bunurile sale sunt insuficiente pentru plata întregii mase credale şi dacă instanţa i-a acordat beneficiul scuzabilităţii. De asemenea, debitorul de bună credinţă care, fie prin plan, fie prin plata anticipată, a acoperit un minimum de 75% din valoarea totală a creanţelor acceptate în lista creditorilor, va beneficia de închiderea anticipată a procedurii şi de ştergerea din toate registrele de publicitate şi evidenţele publice a consecinţelor juridice ale insolvenţei. Costurile ar putea creşte mai ales la creditele ipotecare acordate persoanelor fizice, pentru a acoperi riscul refinanţării. Dacă până acum de procedura de insolvenţă se ocupa judecătoria, potrivit unui amendament adoptat de senatori, deschiderea procedurii insolvenţei pentru persoane fizice, precum şi celelalte procese şi proceduri aferente vor fi în competenţa teritorială a tribunalului în raza teritorială a căruia îşi are locuinţa statornică, domiciliul sau reşedinţa debitorul.

Orice persoană fizică poate cere insolvenţa

Propunerea legislativă mai prevede că pot fi supuse procedurii insolvenţei şi persoanele fizice lipsite de capacitate de exerciţiu sau cele cu capacitate de exerciţiu restrânsă aflate în stare de insolvenţă declarată de instanţa competentă, care vor sta în justiţie în procedura prevăzută de această lege prin reprezentanţii lor legali. De asemenea, pot fi supuse falimentului personal şi persoanele fizice care exercită, de drept sau de fapt, conducerea unor persoane juridice aflate în procedura insolvenţei, dar şi persoanele fizice care au intervenit în mod fraudulos în afacerile unei persoane juridice. Legea insolvenţei personale va putea fi aplicată doar dacă actul normativ va fi aprobat şi de Camera Deputaţilor.

Vizualizări: 93

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: