Legislaţie nouă pentru investiţiile energetice din UE

Parlamentul European a dat undă verde la finalul săptămânii proiectului de regulament la care se vor alinia investiţiile în infrastructura energetică din ţările Uniunii Europene. Textul se referă la obligaţia statelor membre de a transmite Comisiei Europene informaţii privind proiectele investiționale în sectorul petrolier, al gazului, energiei electrice, biocarburanților și în privința captării, stocării și transportului dioxidului de carbon. Colectarea datelor este necesară pentru identificarea la timp a dezechilibrelor între cererea și oferta de energie de pe piața europeană, dar și a punctelor slabe, problemelor și eventualelor riscuri din sectorul energetic.

În cadrul dezbaterilor, raportorul grupului Partidului Popular European, deputatul Marian Jean Marinescu, a susținut importanța unor elemente cheie care să fie incluse în proiect. Cu 265 de membri, grupul PPE este cel mai numeros grup politic din Parlamentul European. Europarlamentarul democrat-liberal a atras atenția asupra faptului că ”publicarea datelor din acest domeniu trimise de statele membre nu trebuie să conducă la dezvăluirea de informații sensibile din punct de vedere comercial despre o întreprindere individuală”.

Aflat la cel de-al doilea mandat de deputat în Parlamentul European, doljeanul Marian Jean Marinescu, a intervenit deseori pentru abordarea corectă a problematicilor energetice, iar activitatea sa în forul european, remarcată de presa românească, a adus beneficii strategiei energetice la nivel național și european. Deputatul român a arătat că analiza pe care o propune noul instrument legislativ ar trebui să completeze strategiile naționale și regionale, însă la fel de importantă este monitorizarea investițiilor cu impact pe piața europeană de energie în țările terțe: ”Cred că investițiile în ţări terţe, investiţii atât guvernamentale, cât şi cele făcute de companii naţionale, care au un efect important pentru piaţa energetică, trebuie raportate în cadrul acestui regulament”. În cadrul acelorași dezbateri, Marian Jean Marinescu a insistat pe determinarea exactă a momentului în care un anumit proiect trebuie raportat, precum și pe evitarea surplusului de informație în colectarea acestor date.

În opinia Uniunii Europene, de primă importanță sunt informațiile care privesc proiectele de interes comunitar, de a căror calitate depinde solidaritatea energetică și diversificarea surselor de aprovizionare, pentru reducerea dependenței energetice față de cei câțiva exportatori convenționali. Unificarea progresivă a rețelelor energetice interconectate ar  reduce substanțial costurile de exploatare și de investiții, iar sistemul energetic european se va putea sprijini în viitor pe instalații descentralizate. Se are în vedere asigurarea accesului la rețelele care transportă energia de la aceste instalații, fără a greva întreprinderile mici și mijlocii cu cheltuieli administrative.        

Vizualizări: 116

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: