Liberalii au votat în unanimitate pentru colaborare cu PDL

Delegaţia Permanentă a PNL Gorj a decis ieri, în unanimitate, să negocieze cu filiala locală a PDL pentru o viitoare colaborare la nivel de judeţ. Primele negocieri vor avea loc săptămâna viitoare, după Revelion, refacerea fostei Alianţe DA punându-i pe gânduri pe cei de la PSD, care nu văd cu ochi buni un astfel de demers, mai ales că ei riscă să rămână singuri pe scena politică locală.

Membrii Delegaţiei Permanente a PNL Gorj s-au reunit ieri la prânz la un local din centrul oraşului atât pentru a discuta politică, dar şi pentru a ciocni o cupă de şampanie la final de an. Ultima mare întâlnire politică de la nivel de judeţ din 2009 a adus la aceeaşi masă primari ai PNL, consilieri locali şi judeţeni, precum şi reprezentanţi ai filialei care nu au funcţii importante în administraţia judeţeană şi locală, dar care se regăsesc în structurile de conducere liberale. Întâlnirea a fost un bun prilej pentru mai marii PNL Gorj de-al mandata pe liderul organizaţiei, deputatul Dan Ilie Morega, să fie în fruntea comisiei care va negocia cu democrat-liberalii, el primind cu această ocazie şi un nou vot de încredere din partea colegilor săi. Morega a mai primit şi în trecut astfel de voturi de încredere, fiind singurul lider de organizaţie judeţeană care a practicat un astfel de sistem la întâlnirile cu colegii săi.

Decizia liberalilor a fost luată la o zi după ce preşedintele interimar al PDL Gorj, deputatul Cosmin Popescu, a dat publicităţii o scrisoare deschisă prin care le cerea liberalilor să colaboreze cu democrat-liberalii pentru o mai bună guvernare a judeţului. Primarii liberali nu au ezitat ieri să spună că rămânerea în opoziţie îi va lăsa cu fonduri mai puţine, spre deloc, la bugetele locale, o eventuală colaborare cu partidul de guvernământ fiind văzută ca o uşă deschisă pentru a cere bani pentru diferite proiecte pe parcursul anului viitor. De altfel, imediat după alegerile prezidenţiale, fruntaşii PNL Gorj l-au mandatat pe Morega pentru a pleda la centru pentru intrarea partidului la guvernare, alături de PDL, lucru care nu s-a întâmplat.

Morega nu se vrea comandantul fără oaste

Dan Ilie Morega s-a situat în ultima vreme, cu filială cu tot, împotriva curentului promovat la nivel central de Crin Antonescu şi Ludovic Orban, oameni pe care, la începutul lui 2009, i-a susţinut la şefia partidului. Liderul liberalilor gorjeni spune că rămânerea partidului în opoziţie l-ar aduce peste câteva luni în situaţia de a rămâne fără o parte din oastea pe care o conduce.

"Avem primari care au nevoie de finanţare pentru proiectele lor, avem specialişti în instituţii deconcentrate şi în unităţile din minerit şi energie. O invitaţie la colaborare pentru găsirea de alternative la monoindustria Gorjului nu poate fi respinsă aşa uşor, mai ales că despre aceste alternative se vorbeşte mai ales în campania electorală şi de făcut nu se face mai nimic. Acum a venit vremea să se mai şi facă. Eu, de altfel, am promis atunci când am fost ales preşedinte, că voi aduce partidul la guvernare, iar dacă nu se face această înţelegere cu PDL-ul nu doresc să devin comandantul fără oaste pentru că e clar ce se va întâmpla cu membrii noştri în perioada de opoziţie. Eu gândesc realist şi nu mă aştept ca oamenii să rămână în partid în opoziţie în toţi anii care urmează. Eu fac pentru partid ceea ce decide baza partidului, nu ceea ce se decide la Bucureşti. Eu dacă vroiam să-mi fie mie bine puteam să plec odată cu cei 14 parlamentari ai PNL care s-au declarat independenţi, dar, după cum ştiu gorjenii, o viaţă am lucrat în echipă şi nu puteam să părăsesc tocmai acum echipa PNL Gorj, chiar dacă puţini vor fi cei care vor aprecia acest lucru", spune Dan Ilie Morega.      

Majoritate nouă în Consiliul Judeţean

Decizia luată de liberali a fost bine primită de democrat-liberali, liderul filialei, Cosmin Popescu, precizându-ne, după aflarea hotărârii respective, că primele discuţii pentru o viitoare colaborare în plan local între PNL şi PDL se vor purta la începutul lunii ianuarie. "Decizia luată de liberali arată că PDL este un partid serios şi că partenerii noştri pot să aibă încredere în noi. Ne vom aşeza la masa negocierilor şi vom analiza situaţia din administraţia locală şi judeţeană pentru că sunt multe probleme de rezolvat, mai ales într-un an de criză", a menţionat Popescu.

Liderul PDL Gorj afirmă că discuţiile cu PNL vor viza şi realizarea unei noi majorităţi la nivelul Consiliului Judeţean, instituţie condusă de social-democratul Ion Călinoiu. Liberalii au deja un post de vicepreşedinte, în urma colaborării cu PSD în vara anului trecut, celălalt post de vicepreşedinte aparţinând PSD. Social-democraţii au 16 mandate de consilier judeţean din cele 33, PDL având nouă mandate, PNL 6, iar PRM două.

Vizualizări: 111

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: