Liceenii şi elevii de gimnaziu fac întrecere la chiuluri

Primul semestru al acestui an şcolar s-a sfârşit nefast pentru zeci de liceeni din Gorj. Tinerii au fost daţi afară din şcoli după ce au lipsit zile în şir de la cursuri. Numărul exmatriculaţilor ar fi fost de ordinul sutelor dacă legea ar fi permis ca măsura să fie aplicată şi în cazul celor din cilul primar şi gimnazial.

Dacă în anul şcolar 2008-2009 în Gorj au fost exmatriculaţi 110 elevi, anul acesta au fost daţi afară din şcoli într-un singur semestru 74 de tineri. Ei provin de la mai toate liceele din judeţ: Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu”, Colegiul Tehnic „Henri Coandă”, Liceul „Gheorghe Magheru”, Grup Şcolar Forestier, Liceele: Novaci, Ţicleni, Rovinari, Peştişani, Mătăsari, Grup Şcolar Bârseşti şi Colegiul Tehnic Nr.2 din Târgu-Jiu care este una dintre unităţile de învăţământ din judeţ unde au fost exmatriculaţi cei mai mulţi tineri. „Anul trecut liceul a rămas fără 40 de elevi. Mai mult de jumătate dintre ei au abandonat şcoala iar restul au fost exmatriculaţi”, a precizat Ion Botanciu, director Colegiul Tehnic Târgu Jiu.

Au 200 de absenţe şi nu păţesc nimic

Numărul elevilor exmatriculaţi ar fi mult mai mare dacă măsura ar putea fi aplicată şi în cazul elevilor din cilul primar şi gimnazial. Deşi au 100 sau chiar 200 de absenţe nemotivate cei până în clasa a-X-a nu pot fi daţi afară din şcoli, legea interzice acest lucru pe motiv că învăţământul obligatoriu este de 10 clase. „La clasa a IX şi a X sunt tineri cu peste 100 de absenţe nemotivate dar nu avem ce să le facem decât să îi mustrăm. Sunt cazuri în care vin părinţii şi solicită retragerea motivând că au plecat din ţară ori s-au căsătorit”, a mai spus Ion Botanciu, director Colegiul Tehnic Târgu Jiu.

Paralescu: „Dacă am exmatricula după legea ar fi sute de elevii care ar fi daţi afară“

Legea prevede ca la 10 absenţe nemotivate elevului să i se scadă un punct la purtare iar la 40 de absenţe să fie exmatriculat. Acest lucru nu este respectat de către dascălii gorjeni. „Noi încercăm să determinăm elevul să îşi dea seama câtă nevoie are de o diplomă. Astfel, deşi are absenţe suficiente încât să fie dat afară, facem tot ce putem să îl convingem să îşi îndrepte greşeala, îi dăm mai întâi un avertisment, dacă nu se prezintă la cursuri primeşte preaviz de exmatriculare iar apoi dacă situaţia continuă se ia măsura exmatriculării. De cele mai multe ori exmatriculăm la 60 sau 70 de absenţe”, a precizat Ion Botanciu, director Colegiul Tehnic Târgu Jiu.

Conducerea Inspectoratului Şcolar recunoaşte că nu se aplică legea în totalitate pentru că astfel ar fi daţi afară sute de elevi. „Dirigintele elevului trebuie să încerce prin diferite metode să îl convingă pe elev să vină la cursuri, dacă am exmatricula după legea ar fi sute de elevii care ar fi daţi afară. Dascălul e sancţionat dacă nu discută cu elevul şi familia acestuia problema”, a declarat Justin Paralescu, inspector general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj (ISJ).

Cei daţi afară din şcoală din cauza absenţelor se pot reînscrie un an mai târziu, însă doar cu acordul conducerii unităţii de învăţământ în cauză.

Vizualizări: 106

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: