Licitație de două mii de miliarde la Consiliul Județean Gorj

Consiliul Județean Gorj și-a propus să cheltuiască în următorii patru ani circa două mii de miliarde de lei vechi pentru întreținerea drumurilor. Faptul reiese dintr-un anunț de intenție publicat pe www.e-licitatie.ro, potrivit căruia CJ Gorj scoate la licitație un pachet de lucrări și servicii de reparare și întreținere a drumurilor județene atât pe perioadele de iarnă, cât și pe cele de vară, în perioada 2009-2013.

Interesant este că instituția publică dorește ca lucrările, destul de ample, să fie contractate cu un singur agent economic, ceea ce înseamnă că toți banii vor ajunge într-un singur loc. Potrivit anunțului publicat de Consiliul Județean Gorj, valoarea estimată a lucrărilor de întreținere a drumurilor județene în cei patru ani este de 188.680.647 RON plus TVA, ceea ce în lei vechi înseamnă peste două mii de miliarde de lei.

Pentru ce vor fi cheltuiți acești bani? Aflăm tot din anunțul cu pricina. Astfel, principalele lucrări ce fac obiectul prezentului acord cadru sunt: întreținerea părții carosabile; întreținerea comună a tuturor drumurilor; întreținerea curentă a podurilor; întreținerea curentă pe timp de iarnă; tratamente bituminoase; covoare bituminoase; siguranța rutieră; plantații rutiere; protejarea corpului și platformei drumului; întreținerea periodică a podurilor și podețelor; lucrări accidentale; îmbrăcăminte bituminoasă ușoară; ranforsări ale sistemului rutier.

Firma care vrea să pună mâna pe un asemenea contract trebuie să îndeplinească o mulțime de condiții, cum ar fi aceea că valoarea medie a cifrei de afaceri pe perioada ultimilor 3 ani trebuie sa fie de cel puțin 26.000.000 lei. Din punct de vedere tehnic, condițiile impuse participanților sunt mult mai multe, de la lucrări similare executate în ultimii cinci ani până la dotări cu utilaje și specialiști de tot felul. Mai mult, firma trebuie să aibă cel puțin șase puncte de lucru la nivelul județului.

Nu lipsite de interes sunt criteriile pe baza cărora va fi aleasă firma câștigătoare. Ei bine, chiar dacă este vorba de o grămadă de bănet în joc, prețul are o pondere de numai 60% în desemnarea firmei câștigătoare. Pentru Consiliul Județean Gorj contează și alte criterii, unele destul de subiective. Astfel, o pondere de 10% o are gradul de înțelegere a obiectivelor acordului cadru și a rezultatelor așteptate de la ofertanți. Cum își vor da seama specialiștii de la CJ Gorj cine înțelege ce are de făcut și cine pricepe mai puțin, rămâne de văzut. Tot o pondere de 10% o are metodologia lucrărilor, iar diferența de 20% constă în organizarea și planificarea în timp a activităților pentru intervenții specifice pe durata acordului cadru.

Acestea fiind spuse, nu ne rămâne decât să așteptăm anunțarea fericitului câștigător. Între timp, ziarul Pandurul și-a propus să vă țină la curent în fiecare zi cu modul în care instituțiile bugetare cheltuiesc banii pe care ni ia din buzunare sub formă de impozite și taxe.

Vizualizări: 119

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: