Liderii din „Univers“ renunţă la proteste, deşi nu au rezolvat problema

Liderii Federaţiei „Univers“, Gabriel Căldăruşe - preşedinte la Sindicatul Mine Energie Oltenia şi Adrian Marciuc - preşedinte la Sindicatul Mine Jilţ Turceni, au anulat protestele anunţate în perioada 11-13 decembrie la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Ei au discutat cu oficialii ANRE, nu au obţinut nimic, dar au renunţat şi la proteste.

Sindicaliştii din CE Oltenia au făcută potecă la Departamentul de Energie şi ANRE. Au fost la Bucureşti şi cei de la Federaţia Univers şi cei de la Federaţia Naţională Mine Energie (FNME). Liderii FNME au fost chemaţi la discuţii după o serie de proteste făcute la Târgu Jiu, iar cei la Univers au fost pentru că ameninţau cu proteste. Cert este că, deşi Gabriel Căldăruşe şi Adrian Marciuc de la Federaţia Univers nu au obţinut nimic de la ANRE, nu vor mai protesta. Ei s-au declarat dezamăgiţi de concluziile discuţiilor cu ANRE, dar nu chiar atât de mult cât să ia o măsură.

S-au întors cu coada-ntre picioare

Cei doi lideri au vorbit despre taxa de injecţie, dar şi despre intrarea CE Oltenia pe piaţa reglementată cu 300 de MWh. Complexul a fost scos anul trecut de pe reglementat, mai ales pentru că preţurile stabilite de ANRE sunt foarte mici. CE Oltenia produce cu peste 200 de lei şi vinde cu 180 de lei, dar pe reglementat preţul acordat ar fi şi mai mic de 180 de lei, pierderea fiind mai mare. Pentru reevaluarea taxei de injecţie s-a dat un termen de soluţionare luna iunie 2015, iar pentru introducerea pe piaţa reglementată s-au cerut date suplimentare. Chiar şi aşa, liderii din conducerea sindicatelor au anunţat că nu se va trece la acţiuni de protest.

Nici celor de la FNME nu le-a mers prea bine la Bucureşti. Ei au făcut anul acesta mai multe pichetări fiind nemulţumiţi de nerespectarea contractului de muncă şi a Legii Dialogului social la nivelul CEO. Dar discuţia de la Departamentul de energie a pus capac. Liderii au aflat că strategia Uniunii Europene nu prea bate cu strategia noastră, iar cărbunele trebuie să fie redus ori să se facă investiţii de miliarde de euro pe mediu. În fapt, şi în Strategia Energetică a României 2015-2035 se discută despre reducerea energiei pe cărbune şi înlocuirea cu gaz dacă nu vor fi implementate instalaţii de captare şi stocare a carbonului.

Vizualizări: 142

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: