Liderii sindicali, despre închiderea CE Oltenia: Poate asta se dorește

Complexul Energetic Oltenia poate să depășească luna aprilie 2020 doar cu un credit de peste un miliard de lei noi. În caz contrar, compania care nu are fonduri suficiente să cumpere toate certificatele de dioxid de carbon de care are nevoie riscă să intre în colaps și să nu mai poată funcționa. Liderii sindicali se tem că se urmărește chiar închiderea acestei companii, din moment ce nimeni nu face nimic să sprijine producătorul de energie din Gorj.

“Dacă nu vom găsi o variantă să trecem de acel prag, vom avea o mare problemă”, a spus Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie. „Vom intra în incapacitate de plată și, efectiv, urmează închiderea acestei companii”, l-a completat Nelu Roșca, președintele Sindicatului Liber de la Cariera Roșiuța. „Poate asta se dorește!”, a reacționat Pârvulescu.

Ca să poată depăși momentul dificil prin care trece, compania va avea nevoie de un nou împrumut de la stat. La fel, anul trecut, a cerut bani de la bănci ca să poată acita certificatele de dioxid de carbon până la sfârșitul lunii aprilie. “Memorandumul conține două componente: împrumutul de stat care să fie un sprijin pentru companie, pentru certificatul de carbon, atât cât nu poate să suporte compania și, cel de-al doilea, demararea discuțiilor cu Comisia Europeană care, mai puțin de șase luni, nu are cum să dureze. Un nou credit este obligatoriu. Acesta să suporte ce nu poate suporta CEO”, a explicat Pârvulescu.

Problemele companiei energetice sunt accentuate și de faptul că, în prezent, nu este un ministru al Energiei care să preia frâiele acestor probleme și să caute rezolvare. „Dacă acest material este la cheie, necesită semnătura unui ministru pe care nu-l avem, suntem blocați. Orice zi de întârziere contează. Nu pentru guvernanți, ci pentru CEO, salariații din Complex și pentru România care, fără acest Complex, poate să intre într-un blackout și, odată cu România, suntem interconectați cu Ungaria, Serbia, Cehia, Polonia, efectele vor fi negative asupra tuturor”, a mai adăugat Nelu Roșca.

Vizualizări: 2,772

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: