Sindicaliștii din CEO acuză discriminări după ce a trecut Legea Pensiilor. Cine are de suferit!

Sindicaliștii din minerit și energie critică Legea Pensiilor. Aceștia atrag atenția că sunt salariați ai Complexului Energetic Oltenia care vor fi discriminați odată cu adoptarea acestei legi. Liderii de sindicat din Federația Națională Mine Energie au anunțat că energeticienii de la Turceni, Ișalnița și Craiova sunt discriminați. Deși lucrează în aceleași condiții ca energeticienii din Rovinari, ei nu se vor putea pensiona mai devreme pentru că locurile lor de muncă nu sunt clasate ca fiind în condiții deosebite de muncă.

Liderii FNME au organizat, miercuri, o conferință de presă în care s-au plâns de aceste aspecte. Ei au explicat că au vorbit despre această discriminare chiar de la începutul demersurilor privind modificarea legii și au ținut să explice că sunt angajați de la termocentralele din Turceni și din Dolj care nu se vor putea bucura de aceleași drepturi ca omologii lor de la Termocentrala Rovinari.

“De 20 de ani nu s-a făcut nimic pentru colegii care lucrează în condiții deosebite. E singura dată când se face pentru colegii din condiții deosebite. Legea, față de proiectul inițial făcut de FNME, are o mică problemă. Am vrut să includem și colegii care sunt discriminați. Sunt colegi la Termocentrala Rovinari care și-au păstrat condițiile deosebite și după 2005-2007 și sunt alți colegi de la Turceni, Ișalnița care le-au pierdut”, a spus Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie.

Sindicaliștii susțin că este nevoie ca inspectorii de muncă să refacă măsurătorile în aceste termocentrale și vor concluziona că sunt aceiași factori de risc în toate termocentralele și toți energeticienii ar trebui să se pensioneze mai devreme. „Eu consider acest proiect un câștig de etapă, dar nu și al războiului. Din proiectul nostru inițial, la Comisia de Muncă s-au făcut modificări majore. Noi am vrut să eliminăm discriminarea din cadrul CEO, că trebuie reîncadrate în condiții deosebite acele locuri de muncă unde sunt condiții similare. Apare o discriminare în interiorul acestei companii. Există salariați care lucrează în condiții similare la Turceni și la Rovinari. Cei de la Turceni nu beneficiază de aceste drepturi, deși factorii de risc sunt aceiași. Noi am cerut, împreună cu angajatorul, către ITM să facă măsurători pe acele locuri de muncă și reîncadrarea lor. Acest aliniat a fost eliminat în Comisia de Muncă și noi nu mai putem face acest lucru și se menține, în continuare, discriminarea salariaților Complexului Energetic Oltenia”, a spus Nelu Roșca, lider de sindicat la Cariera Roșiuța.

Roșca: Aș sesiza Consiliul Discriminării

Nelu Roșca îi sfătuiește pe cei care reprezintă angajații de la Turceni și din Dolj să facă plângeri la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. „Vom continua această luptă. Nu ne dorim ca stagiul de cotizare să rămână de 35 de ani, ci de 30 de ani, așa cum am solicitat noi inițial. Și parlamentarii din Dolj m-au sunat, mi-au cerut proiectul și au spus că vor și ei să se alăture demersului, să reîncadreze aceste locuri de muncă în condiții deosebite pentru că factorii de risc sunt aceiași. Dacă aș reprezenta salariații din Craiova, Ișalnița, Turceni, aș face o adresă către Consiliul Discriminării, pentru că este o discriminare care nu este normală în rândul salariaților. Aș aștepta un răspuns clar de la acest Consiliu. Liderii care reprezintă salariații discriminați ar trebui să facă aceste demersuri. Sindicatul pe care îl reprezint este în zona Rovinari, Jilț, Motru”, a mai adăugat Roșca.

Odată cu adoptarea Legii Pensiilor, angajații care lucrează în condiții deosebite pot să se pensioneze mai devreme. Mai exact, aceștia pot să beneficieze de o reducere de patru luni la fiecare an lucrat. La nivelul CEO, sunt în jur de 8.000 de persoane care lucrează în condiții deosebite.

Vizualizări: 4,956

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: