Liderii sindicali din CEO au sesizat Consiliul Concurenţei. Vezi de ce!

Sindicatul Mine Energie Oltenia, reprezentat de Gabriel Căldăruşe, cere Consiliului Concurenţei să pună la punct organizaţiile de mediu Greenpeace şi Bankwatch, care au făcut sesizări la Comisia Europeană împotriva Complexului Energetic Oltenia. Ei au trimis o scrisoare la Consiliul Concurenţei prin care arată cu degetul spre Complexul Energetic Hunedoara, companie ce nu ar avea autorizaţie de mediu şi totuşi funcţionează. 

Sindicaliştii spun că scopul acestor organizaţii este acela de a denigra imaginea CE Oltenia. Ei mai spun că sunt alte centrale din ţară care nu respectă prevederile Tratatului de Aderare al României la Uniunea Europeană privind cerinţele de mediu, dar toate criticile se îndreaptă spre CEO, care a modernizat instalaţiile de ardere. Ei dau exemplu negativ Complexul Energetic Hunedoara, care nu deţine autorizaţie de mediu. „Cerem Consiliului Concurentei să se pronunţe cu privire la funcţionarea neconformă cu prevederile Tratatului de aderare, cu privire la capitolul 22 Mediu, prin care producătorii au avut obligaţia de conformare şi ale căror termene sunt mult depăşite. Considerăm ca activitatea acestora pe piaţa de energie reprezintă concurenţă neloială“, mai scriu liderii SMEO.

Costuri şi rate

Liderii sindicali au mai scris Consiliului Concurenţei că CE Oltenia a investit 3.045.890,65 mii lei pentru respectarea cerinţelor de mediu, din care 33,78% surse proprii şi 66,22% finanţări atrase. Ei au obţinut date din care rezultă că în perioada 2015-2025 compania va rambursa rate aferente creditelor în valoare totală de 1.502.335,62 mii lei. „Realizarea investiţiilor de mediu are influenţă asupra costului de producere a unui MWh. Valoarea amortizării investiţiilor de mediu în costul de producere al unui MWh este de 16 lei, iar costul unitar de exploatare și de mentenanţă al investiţiilor de mediu este de 10 lei“, au mai scris cei de la SMEO Consiliului Concurenţei.

Costul total al investiţiilor de mediu în costul unui MWh este de 26 de lei. Complexul Energetic Oltenia se clasează pe locul al III-lea în clasamentul producătorilor de energie după cost.

Vizualizări: 136

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: