Liderul FNME: Normal că Peșteana a fost și e neprofitabilă

Cariera Peșteana din cadrul Complexului Energetic Oltenia este neprofitabilă, dar arătați cu degetul sunt doar muncitorii! O spune liderul Federației Naționale Mine Energie, care a explicat de ce nu aduc profit unele cariere miniere din Gorj. “Toate sunt îngrămădite de pică excavator pe excavator, pentru că ani de zile nu s-a făcut nimic”, a transmis Dumitru Pârvulescu.

Declarațiile lui Dumitru Pârvulescu vin după ce secretarul de stat în Ministerul Energiei, Marius Dumitrașcu, a nominalizat Cariera Peșteana ca fiind una neprofitabilă. “Normal că acea carieră a fost și e neprofitabilă atâta timp cât vinovați au fost doar muncitorii, dar șefimea de la exploatare n-a fost vinovată pentru că a lăsat ani de zile un excavator să funcționeze cu un raport foarte mare, adică la o tonă de cărbune dădea 18 metri cubi de steril și, automat, toată cariera se duce dracu ca și cost. Poate voit, poate nevoit, pentru că am alergat și alergăm după cărbune pentru că este nevoie”, a spus, la TV Sud, Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie.

Problema nu este doar la Peșteana. În toate carierele, este nevoie de fronturi de lucru, iar excavatoarele se îngrămădesc să scoată cărbune. „Chiar dacă faci o chestie de eficientizare a carierelor, nu poți s-o faci bătând din palme. Carierele astea eficiente sunt eficiente dacă le privești în istoric. În momentul de față, toate sunt îngrămădite de pică excavator pe excavator, pentru că ani de zile nu s-a făcut nimic. În ultimii ani, s-au făcut acele hotărâri de Guvern, dar care n-au rezolvat problema pentru că nu se rezolvă de pe azi pe mâine. S-a rezolvat o problemă, a apărut alta, cu scoaterea din circuitul silvic. Dau vina pe Ministerul Pădurilor, Ministerul pe CEO. Dumnezeu știe care-s vinovați! Va dura câțiva ani până când acele cariere rentabile din proiectare vor putea să fie rentabile într-adevăr, să dea cantitatea de cărbune necesară pentru cei 13 terawatti/oră”, a încheiat Pârvulescu.

Vizualizări: 2,636

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: