Lipsa cadastrului pune mari probleme la Cruşeţ

Lipsa cadastrului este una dintre marile probleme cu care se confruntă autoritățile locale din comuna Crușeț. Primarul localității face eforturi pentru rezolvarea acestei situații, însă fără prea mari rezultate. Are promisiuni de la București că această problemă se va rezolva, dar realitatea din comună nu-l lasă să stea liniștit. Viorel Drăgușin urgentează realizarea cadastrului și are motive întemeiate să facă acest lucru.

Primarul din comuna Crușeț face drumuri frecvent la București pentru a rezolva problema legată de cadastrul localității pe care o conduce, însă nu a reușit să rezolve nimic. Cea mai mare problemă cu care se confruntă administrația, dar și cetățenii, pare să fie departe de a se realiza, deși edilul primește mereu promisiuni. Viorel Drăgușin este sigur că situația nu se va rezolva în curând din cauza lipsei fondurilor. „Problema numărul unu rămâne fondul funciar și ne-am dori să primim fonduri ca să rezolvăm o dată situația. Am fost la București, la Oficiul Național de Cadastru, dar problema rămâne lipsa banilor. La nivelul județului Gorj sunt șase localități pilot care încearcă să facă un cadastru general, dar cred că nici pentru acestea nu sunt fonduri. Nu cred că demarează lucrările. Se vorbește de o lege prin care se repartizează bani tot prin Oficiul Național de Cadastru, dacă acesta va deveni independent”.

Nu are soluții pe plan local

Situația este cu atât mai dificilă cu cât cetățenii nu se înțeleg asupra terenurilor și de cele mai multe ori ajung cu problema în instanță sau la primărie. Aici treburile se complică și mai mult pentru că nu este personal suficient care să poată rezolva în timp util toate problemele.

Singurul inginer agronom de la Primăria Crușeț este depășit de situație. „Este necesar cadastrul, că nu se pot întocmi planuri urbanistice generale, nu se pot face lucrări de investiții atâta timp cât nu ai cadastru al localității. E bine și pentru finanțe, pentru încasarea impozitelor și taxelor. Punctul de plecare e cadastrul. Avem probleme la grănițuirea proprietăților pentru că apar tulburări de posesie între cetățeni. Suntem chemați la fața locului și pierdem foarte mult timp. Stăm foarte slab și cu personalul, pentru că nu avem decât un specialist, un inginer agronom care face cu greu față problemelor de fond funciar”.

Vizualizări: 218

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: