Lipsa gravitației ucide celulele canceroase

O descoperire senzaţională a fost semnalată recent referitor la celulele canceroase care, în absenţa gravitației, nu s-ar mai putea dezvolta, ba chiar ar fi ucise. În experimentele făcute pe Pământ, 80 până la 90% dintre celulele maligne au murit după o singură zi în condiții de microgravitație.

În lipsa oricărui alt tratament, cercetătorii australieni au demonstrat că celulele canceroase sunt ucise în lipsa gravitaţiei. Acestea sunt rezultatele remarcabile obținute recent în testele pentru patru tipuri de cancer, din diferite părți ale corpului: sân, ovare, plămâni și nas. „Multe persoane din jurul meu s-au îmbolnăvit de cancer și acest fapt m-a motivat să studiez celulele canceroase,” a declarat Joshua Chou, specialist în ingineria biomedicală la Universitatea de Tehnologie Sydney, adăugând că ideea de a testa comportamentul celulelor canceroase în spațiu i-a venit după ce a condus un studiu asupra prevenirii pierderii de țesut osos în spațiu. Cercetătorul spune că este imposibil să se creeze un tratament tip „glonț de argint” pentru cancer și asta pentru că această boală diferă în funcție de pacient, iar oamenii reacționează diferit.

Pentru a afla dacă au ceva în comun aceste tipuri de cancer, a pus celulele canceroase  în condiții de microgravitație iar descoperirea a fost uimitoare. „Am luat patru tipuri diferite de celule canceroase din diferite părți ale corpului – sân, ovare, plămâni și nas – și le-am pus în condiții de microgravitație. Astfel am descoperit că în 24 de ore, 80-90% din aceste celule canceroase au murit,” a spus specialistul.  Acesta a mai precizat că cercetările nu se vor opri aici şi vor fi extinse şi pentru alte tipuri de cancer iar pasul următor este studierea acestui efect uimitor pe Stația Spațială.

Descoperirea este una revoluţionară care ar putea duce la vindecarea cancerului doar prin crearea de spaţii în care gravitaţia este zero.

Deocamdată, atunci când cercetătorii au nevoie de gravitație zero pe durate mari, singura posibilitate pentru experimente e spațiul cosmic (mai exact extraatmosferic), de exemplu în Stația Spațială Internațională.

Vizualizări: 10,349

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: